Home&Design
18 grudzień 2012
Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez pobudzającej, aromatycznej filiżanki kawy. Niestety często nasza niewiedza oraz pośpiech sprawiają, że nasza ziarnista znacznie traci na jakości. Co zatem zrobić, by chwila z kawą była przyjemnością odczuwaną w pełni, a jej niezapomniany smak, energetyzujący aromat, a także jej lecznicze właściwości nie zostały utracone? Zainwestuj zatem w akcesoria do przyrządzania tego naparu i ciesz się własnoręcznie przyrządzonym napojem.
Młynek do kawy
Świeżo zmielona, aromatyczna kawa może zagościć również w twoim domu, jeżeli tylko zainwestujesz w profesjonalny młynek do kawy. Istotną sprawą jest ustawienie odpowiedniej grubości mielenia ziaren – od tego zależy, jakiej jakości będzie twoja kawa. Pamiętaj jednak o zmieleniu swoich ulubionych ziaren tuż przed zaparzeniem, a nie wcześniej. Zapewne już sam intensywny kawowy zapach poprawi twoje samopoczucie, a filiżanka kawy stanie się ukoronowaniem tych doznań.
  • Młynek ręczny - kawa mielona ręcznie jest najbardziej aromatyczna, ponieważ podczas ręcznego mielenia temperatura ziaren kawy nie podnosi się i tym sposobem unikniesz utraty ich właściwości. Kolejnym atutem młynka ręcznego jest równomierne mielenie ziaren kawy.
  • Młynek automatyczny – zapewnia szybkie mielenie, które trwa tylko kilka sekund.
  • Młynek żarnowy – wyposażony jest w stożkowe koła mielące, napędzane korbką. Żarna nie tną ziaren, ale je rozcierają - przez co nie są nagrzewane. Kawa mielona nie zmienia swego smaku ani aromatu, co sprawia, że pieści zmysły wszystkich smakoszy.
  • Młynek nożowy - mielenie zapewniają wirujące ostrza, które rozbijają ziarna kawy na większe lub mniejsze cząsteczki - zależnie od czasu mielenia. Ponadto istnieje możliwość mielenia dodatków do kawy. Niestety młynek nożowy nie mieli ziaren równomiernie. Bariści uważają, że przy procesie mielenia powstaje pył, który zakwasza w smaku kawę (utrata aromatu).
photo/lifehacker.com


Bajeczna chmurka
Najlepszą piankę otrzymamy z mleka o zawartości tłuszczu 3,2%. Mleko powinno być ciepłe, a nie gorące. Rodzaj przyrządu, który będzie ci służył do ubijania mleka odgrywa tutaj znaczną rolę.
  • Spieniacz tłokowy – wystarczy energicznie ruszać tłokiem spieniacza (w górę i dół) tyle razy, ile chcesz, by otrzymać zadowalającą cię pianę. Następnie należy poczekać kilka minut aż piana opadnie i odzieli się od mleka, i nałożyć ją do filiżanki lub wlać razem z mlekiem .
  • Spieniacz elektryczny – spienia mleko w błyskawicznym tempie. Spienienie jest porównywalne do efektów uzyskanych w profesjonalnej kawiarni.
  • Spieniacz elektryczny ręczny – w sam raz do przyrządzania cappuccino w domowych warunkach. Nieduży, poręczny, zasilany bateriami AA. Możesz go zabrać w podróż. Wiele brakuje mu do profesjonalnego spieniacza mleka, jednak to dobre rozwiązanie, jeżeli twój budżet jest niewielki, a marzysz o choćby delikatnej chmurce mlecznej pianki.

Coffee Stick
Magiczny kawowy patyczek - kawa na szybko dla leniwych lub dla osób, które po prostu lubią nowe rozwiązania. Jak ją przygotować? Wystarczy sięgnąć po kawowy patyczek i zanurzyć go w gorącej wodzie. Dostępne różne rodzaje kawy: cappuccino, kawa z mlekiem, espresso – zależnie od koloru patyczka. Nie trzeba już słodzić czy dolewać mleka. Patyczek może również pełnić rolę łyżeczki. A zatem: pełna wygoda i ekspresowe przygotowanie kawy.



photo/freshbump.com
 
Jarosława Wylotek
Ilość wyświetleń: 4430

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+