Eko

5 październik 2012
Każdy podczas gotowania dodaje do potraw zioła i przyprawy, ale nie każdy wie, że oprócz walorów smakowych, mają one też zbawienny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jednak skąd wziąć świeże zioła, dobrej jakości? Najlepiej z własnego, ekologicznego ziołowego ogródka.
Kuchnia nie może obejść się bez dodatku ziół, a najlepsze i najzdrowsze są zioła z własnej uprawy. Dlatego każdy kto ma odrobinę chęci, może stać się posiadaczem ziołowego ogrodu, który będzie dostarczał świeżych dodatków przez cały rok.
Kuchenna uprawa
Żeby stać się posiadaczem ziołowego ogródka wystarczy długa doniczka (lub kilka małych), ekologiczna ziemia do kwiatów i nasłonecznione okno lub balkon. Zioła nie są roślinami wymagającymi umiejętności ogrodniczych, więc są doskonałe nawet dla początkujących i zapominalskich właścicieli kwiatów. Aby rozpocząć tworzenie ogródka należy kupić doniczki, ekologiczną ziemię do kwiatów oraz sadzonki lub nasiona.
Sadzonki dostępne w sklepach są rozwiązaniem szybkim, ale posiadającym też swoje wady. Jeżeli zależy nam na faktycznie zdrowych i ekologicznych ziołach, należałoby po przesadzeniu sadzonek do nowej ziemi odczekać jakiś czas, zanim zacznie się korzystać ze świeżych liści ziół.
W sklepie i podczas drogi do niego, sadzonki narażone są na różne zanieczyszczenia, których nowa świeża ziemia nie posiada, stąd kilkudniowa „kwarantanna” rośliny i dokładne umycie jej liści powinny sprawić, że zanieczyszczenia znikną. Jednak dla pewności, nie powinniśmy używać do potraw największych i najstarszych liści z sadzonki.
Nasiona, to drugi sposób zapoczątkowania ziołowego ogrodu. Jest to zdecydowanie dłuższy proces, jednak przy nim mamy pewność, że wiemy o wszystkim z czym stykały się nasze zioła. Zioła najlepiej siać od początku marca do końca kwietnia lub zapewnić im optymalne warunki do wzrostu: temperaturę ok. 15-20 stopni, brak przeciągów, słoneczne miejsce, żyzną ziemię bogatą w składniki mineralne oraz regularne niezbyt obfite podlewanie.
Gdy już staniemy się posiadaczami doniczek z krzaczkami ziół, należy zadbać o to by stały na słonecznym oknie lub balkonie. Należy pamięta też, że zioła nie lubią nadmiaru wody, więc nie należy ich zbyt często podlewać. Zamiast tego codziennie powinny mieć spryskiwane liście. Pamiętając o tych prostych zasadach możemy cieszyć się własnoręcznie wyhodowanymi ziołami, przez długi czas.
Ziołowe ABC
Oto najpopularniejsze zioła, niezbędne w kuchni oraz zbawienne dla zdrowia i urody, które można hodować w domu.
Bazylia
Jedno z najpopularniejszych ziół w kuchni, niezbędne przy daniach śródziemnomorskich, aromatyczne i idealne do sałatek i mięsa. Przyspiesza procesy trawienne oraz poprawia stan skóry, szczególnie skutecznie działa w połączeniu z oliwą z oliwek. Jako roślina śródziemnomorska potrzebuje dużo słońca i ciepła.
Rozmaryn
Kolejna roślina śródziemnomorska, mocno aromatyczny dodatek do mięs, w szczególności do pieczeni. Działa bakteriobójczo i tonizująco. Rozmaryn pobudza krążenie krwi, przez co polecany jest osobą ze słaby krążeniem w rękach i nogach.
Uwaga! Rozmarynu powinny zdecydowanie unikać kobiety w ciąży.
Oregano (Lebiodka)
Delikatne w smaku listki oregano to doskonały dodatek do sosów pomidorowych i ryb. Pasuje także jako dodatek do dań jajecznych omletów, past, jajecznicy. Oregano działa detoksykująco na organizm oraz zawiera w sobie składniki wspomagające perystaltykę jelit.
Tymianek
Roślina bardzo ciepłolubna, potrzebująca dużo słońca. Często dodawana do pieczonych i grillowanych mięs i ryb. Działa pobudzająco na organizm oraz wzmaga apetyt. Stosowany w kosmetykach jako składnik przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny.
Uwaga! Tymianek należy do ziół niewskazanych kobietom w ciąży.
Mięta
Popularna roślina dodawana często do napojów w gorące dni, ale też do sałatek i mięs. Daje poczucie chłodu i świeżości, zmniejsza opuchliznę. Pobudza też enzymy przyspieszające trawienie, stąd często stosowana jest przy dietach i zatruciach pokarmowych. Doniczka z miętą powinna stać w lekko zacienionym miejscu, nie na pełnym słońcu.
Melisa
Roślina o odświeżającym lekko cytrynowym smaku. Doskonały dodatek do sałatki owocowej, orzeźwiającego napoju lub deseru. Melisa znana jest głównie z działania uspokajającego, jednak oprócz tego reguluje proces trawienia i przyspiesza gojenie się ran i podrażnień. Lubi wilgoć i częste podlewanie.
Zioła w doniczkach to zdrowy dodatek do potraw, ale też piękna dekoracja domu. Warto zainwestować odrobinę czasu w stworzenie ogródka ziołowego, ponieważ dzięki niemu nie tylko poprawimy smak naszych potraw, ale też zadbamy o zdrowie i urodę, i oszczędzimy trochę pieniędzy z naszego domowego budżetu.
Kuchenna uprawa
Żeby stać się posiadaczem ziołowego ogródka wystarczy długa doniczka (lub kilka małych), ekologiczna ziemia do kwiatów i nasłonecznione okno lub balkon. Zioła nie są roślinami wymagającymi umiejętności ogrodniczych, więc są doskonałe nawet dla początkujących i zapominalskich właścicieli kwiatów. Aby rozpocząć tworzenie ogródka należy kupić doniczki, ekologiczną ziemię do kwiatów oraz sadzonki lub nasiona.
Sadzonki dostępne w sklepach są rozwiązaniem szybkim, ale posiadającym też swoje wady. Jeżeli zależy nam na faktycznie zdrowych i ekologicznych ziołach, należałoby po przesadzeniu sadzonek do nowej ziemi odczekać jakiś czas, zanim zacznie się korzystać ze świeżych liści ziół.
W sklepie i podczas drogi do niego, sadzonki narażone są na różne zanieczyszczenia, których nowa świeża ziemia nie posiada, stąd kilkudniowa „kwarantanna” rośliny i dokładne umycie jej liści powinny sprawić, że zanieczyszczenia znikną. Jednak dla pewności, nie powinniśmy używać do potraw największych i najstarszych liści z sadzonki.
Nasiona, to drugi sposób zapoczątkowania ziołowego ogrodu. Jest to zdecydowanie dłuższy proces, jednak przy nim mamy pewność, że wiemy o wszystkim z czym stykały się nasze zioła. Zioła najlepiej siać od początku marca do końca kwietnia lub zapewnić im optymalne warunki do wzrostu: temperaturę ok. 15-20 stopni, brak przeciągów, słoneczne miejsce, żyzną ziemię bogatą w składniki mineralne oraz regularne niezbyt obfite podlewanie.
Gdy już staniemy się posiadaczami doniczek z krzaczkami ziół, należy zadbać o to by stały na słonecznym oknie lub balkonie. Należy pamięta też, że zioła nie lubią nadmiaru wody, więc nie należy ich zbyt często podlewać. Zamiast tego codziennie powinny mieć spryskiwane liście. Pamiętając o tych prostych zasadach możemy cieszyć się własnoręcznie wyhodowanymi ziołami, przez długi czas.
Ziołowe ABC
Oto najpopularniejsze zioła, niezbędne w kuchni oraz zbawienne dla zdrowia i urody, które można hodować w domu.
Bazylia
Jedno z najpopularniejszych ziół w kuchni, niezbędne przy daniach śródziemnomorskich, aromatyczne i idealne do sałatek i mięsa. Przyspiesza procesy trawienne oraz poprawia stan skóry, szczególnie skutecznie działa w połączeniu z oliwą z oliwek. Jako roślina śródziemnomorska potrzebuje dużo słońca i ciepła.
Rozmaryn
Kolejna roślina śródziemnomorska, mocno aromatyczny dodatek do mięs, w szczególności do pieczeni. Działa bakteriobójczo i tonizująco. Rozmaryn pobudza krążenie krwi, przez co polecany jest osobą ze słaby krążeniem w rękach i nogach.
Uwaga! Rozmarynu powinny zdecydowanie unikać kobiety w ciąży.
Oregano (Lebiodka)
Delikatne w smaku listki oregano to doskonały dodatek do sosów pomidorowych i ryb. Pasuje także jako dodatek do dań jajecznych omletów, past, jajecznicy. Oregano działa detoksykująco na organizm oraz zawiera w sobie składniki wspomagające perystaltykę jelit.
Tymianek
Roślina bardzo ciepłolubna, potrzebująca dużo słońca. Często dodawana do pieczonych i grillowanych mięs i ryb. Działa pobudzająco na organizm oraz wzmaga apetyt. Stosowany w kosmetykach jako składnik przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny.
Uwaga! Tymianek należy do ziół niewskazanych kobietom w ciąży.
Mięta
Popularna roślina dodawana często do napojów w gorące dni, ale też do sałatek i mięs. Daje poczucie chłodu i świeżości, zmniejsza opuchliznę. Pobudza też enzymy przyspieszające trawienie, stąd często stosowana jest przy dietach i zatruciach pokarmowych. Doniczka z miętą powinna stać w lekko zacienionym miejscu, nie na pełnym słońcu.
Melisa
Roślina o odświeżającym lekko cytrynowym smaku. Doskonały dodatek do sałatki owocowej, orzeźwiającego napoju lub deseru. Melisa znana jest głównie z działania uspokajającego, jednak oprócz tego reguluje proces trawienia i przyspiesza gojenie się ran i podrażnień. Lubi wilgoć i częste podlewanie.
Zioła w doniczkach to zdrowy dodatek do potraw, ale też piękna dekoracja domu. Warto zainwestować odrobinę czasu w stworzenie ogródka ziołowego, ponieważ dzięki niemu nie tylko poprawimy smak naszych potraw, ale też zadbamy o zdrowie i urodę, i oszczędzimy trochę pieniędzy z naszego domowego budżetu.
Ilość wyświetleń: 4481
Polecane hotele
Powiązane artykuły