Eko

17 styczeń 2013
Pora roku nie nastraja optymistycznie, zwłaszcza, gdy wszyscy wokół kaszlą i kichają, a w kolejkach do internistów ustawia się mnóstwo chorych na grypę, czy tych z przeziębieniem.
Na zaszczepienie się przeciw grypie jest już stanowczo za późno, pozostaje, więc korzystanie z „domowych” sposobów uodpornienia organizmu na zarazki. Dołączyć do nich możesz spożywanie wiśni z Barbados.
Wiśnia z Barbados ma wiele nazw m.in. Malpigia Granatolistna, Nagwiazdka Granatolistna, chodź prędzej słyszeć mogłaś o niej, jako o aceroli. Jest to niskie drzewo o soczystych, kwaśnych owocach, koloru czerwonego. Występuje w różnych regionach Ameryki, na Wyspach Karaibskich i w Indiach. Obecnie największym producentem aceroli na świecie jest Brazylia.
Jej owoce można jeść na surowo, są one delikatne i bardzo szybko się psują, a Polsce są niemal niedostępne. Wykorzystywane są za to od dłuższego czasu w przemyśle spożywczym do produkcji soków, deserów, galaretek czy jogurtów.
Z tego składnika korzysta również przemysł farmaceutyczny. Suplementy diety tj. tabletki, czy syropy zawierające acerolę zalecane są m.in. przy przeziębieniach, infekcjach, w okresie spadku odporności organizmu, przy profilaktyce próchnicy, słabych, podatnych na pękanie naczyniach krwionośnych, w celu ochrony przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Idealne dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę C: palących papierosy, mieszkających na obszarach o dużym stopniu zanieczyszczenia, narażonych na stres, jak i dla osób starszych.
Acerola zyskuje coraz większą popularność, dlatego, iż według różnych źródeł 100 gram owoców tej niezwykłej wiśni zawiera od 1400 do 2500 mg witaminy C. To znaczy, iż szklanka soku z aceroli pojemności ok. 180 ml ma w sobie tyle witaminy C, ile 1l naturalnego soku pomarańczowego.
Pamiętaj, że o odporność organizmu warto jest dbać przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Acerola prócz ochrony przed infekcjami dostarczyć ci może również innych korzystnych dla zdrowia właściwości.
Anna Pytel
Wiśnia z Barbados ma wiele nazw m.in. Malpigia Granatolistna, Nagwiazdka Granatolistna, chodź prędzej słyszeć mogłaś o niej, jako o aceroli. Jest to niskie drzewo o soczystych, kwaśnych owocach, koloru czerwonego. Występuje w różnych regionach Ameryki, na Wyspach Karaibskich i w Indiach. Obecnie największym producentem aceroli na świecie jest Brazylia.
Jej owoce można jeść na surowo, są one delikatne i bardzo szybko się psują, a Polsce są niemal niedostępne. Wykorzystywane są za to od dłuższego czasu w przemyśle spożywczym do produkcji soków, deserów, galaretek czy jogurtów.
Z tego składnika korzysta również przemysł farmaceutyczny. Suplementy diety tj. tabletki, czy syropy zawierające acerolę zalecane są m.in. przy przeziębieniach, infekcjach, w okresie spadku odporności organizmu, przy profilaktyce próchnicy, słabych, podatnych na pękanie naczyniach krwionośnych, w celu ochrony przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Idealne dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę C: palących papierosy, mieszkających na obszarach o dużym stopniu zanieczyszczenia, narażonych na stres, jak i dla osób starszych.

photo/lovefood.com
Acerola zyskuje coraz większą popularność, dlatego, iż według różnych źródeł 100 gram owoców tej niezwykłej wiśni zawiera od 1400 do 2500 mg witaminy C. To znaczy, iż szklanka soku z aceroli pojemności ok. 180 ml ma w sobie tyle witaminy C, ile 1l naturalnego soku pomarańczowego.
Pamiętaj, że o odporność organizmu warto jest dbać przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Acerola prócz ochrony przed infekcjami dostarczyć ci może również innych korzystnych dla zdrowia właściwości.
Anna Pytel
Ilość wyświetleń: 3274
Polecane hotele
Powiązane artykuły