Mama SPA
18 luty 2013
W czasie ciąży każda kobieta powinna zmienić swoją dietę z myślą o rozwijającym się w jej ciele maluszku. Nie można wtedy zapomnieć o kwasie foliowym, który jest niezbędny w pierwszych miesiącach ciąży. Jak powinna wyglądać zdrowa dieta, w której główną rolę odgrywa kwas foliowy?
Czym jest kwas foliowy?
Kwas foliowy, czyli witamina B9, odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym rozwoju połączeń nerwowych w mózgu i rdzeniu kręgowym dziecka. W związku z tym przyjmowanie kwasu foliowego przed i w czasie ciąży może zapobiec upośledzeniu funkcji układu nerwowego, a co za tym idzie – niedorozwojowi mózgu u płodu.
Bez wystarczającej ilości kwasu foliowego w organizmie, połączenia nerwowe mogą zamknąć się nieprawidłowo. Wtedy dochodzi do uszkodzenia tzw. cewy nerwowej, a w konsekwencji do rozszczepu kręgosłupa, czyli niepełnego rozwoju rdzenia kręgowego oraz bezmózgowia, czyli niekompletnego rozwoju mózgu. Ponadto istnieje ryzyko wystąpienia rozszczepu wargi i podniebienia, przedwczesnego porodu, a nawet poronienia.

Kiedy i w jakich ilościach
Zaleca się, aby rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego co najmniej miesiąc przed zajściem w ciążę. Kobiety będące już w stanie błogosławionym powinny przyjmować kwas foliowy każdego dnia, a szczególnie w pierwszym miesiącu ciąży. W 3. tygodniu ciąży formuje się cewa nerwowa, która łączy mózg z rdzeniem kręgowym, dlatego właśnie wtedy ryzyko wystąpienia wad układu nerwowego płodu jest największe.

Podczas ciąży zalecana dzienna dawka kwasu foliowego wynosi 0,4 mg. Taką ilość powinny przyjmować także kobiety, które planują zajść w ciążę. Kwas foliowy należy przyjmować także podczas karmienia piersią – wtedy dzienna dawka powinna wynosić ok. 0,5 mg.

photo/cumlazaro.blogspot.com

Dieta bogata w B9
Kwas foliowy naturalnie występuje w żywności w postaci tzw. folianów (są to pochodne kwasu foliowego). Każda przyszła mama powinna szukać tej bezcennej witaminy w:
  • płatkach śniadaniowych i otrębach pszennych,
  • podrobach, a szczególnie w wątrobie,
  • zielonych warzywach, takich jak: szpinak, brukselka i brokuły,
  • soczewicy, fasoli i grochu,
  • drożdżach.

Monika Majewska
Ilość wyświetleń: 4297

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+