Dieta

4 listopad 2013
Zbyt mało zróżnicowane posiłki i zbyt mała ich ilość, zamiast pomóc - zaszkodzą. Zobacz, z których diet odchudzających najlepiej zrezygnować, by nie dopuścić nieprzyjemnych konsekwencji dla swojego organizmu.
Dobrze wiemy, że o wiele trudniej jest stracić kilka zbędnych kilogramów niż przytyć. W internecie czy w gazetach spotykamy mnóstwo diet, które gwarantują nam błyskawiczne efekty. Niektóre diety odchudzające, które stosujemy chcąc zgubić zbędne kilogramy w jak najkrótszym czasie, mogą być niebezpieczne.
Dlaczego nie?
Głodówki lub diety o bardzo małej zawartości kalorii (czyli poniżej 800 kcal dziennie) są skuteczne, bo szybko powodują utratę zbędnych kilogramów. Jednak specjaliści nie podchodzą do nich zbyt entuzjastycznie. Uważają, że w ten sposób można się odchudzać tylko pod nadzorem lekarskim i w wyjątkowych przypadkach. Zbyt mała liczba kalorii jest przyczyną uczucia osłabienia i zmęczenia. Mogą pojawić się: nudności, biegunka lub zaparcia oraz groźne artymie serca.
Diety ubogokaloryczne nie dostarczają podstawowych składników (białek, błonnika, witamin i minerałów) w wystarczającej ilości. Organizm nie dostaje dostatecznej dawki energii i spala zapasy tłuszczu i białka (proteiny) z tkanki mięśniowej i narządów wewnętrznych. Jeśli stracimy zbyt dużo protein, to zmniejsza się tempo przemiany materii. Organizm w spoczynku będzie wtedy spalał mniej kalorii niż u osoby z zachowanymi, niewykorzystywanymi „do przejedzenia” mięśniami.
Dieta kopenhaska
To jedna z najbardziej kontrowersyjnych diet odchudzających na świecie. Trwa trzynaście dni i dopuszcza spożycie tylko trzech skromnych posiłków dziennie. Osoby stosujące tę dietę mogą skarżyć się na ogólne osłabienie organizmu, kłopoty z pamięcią i koncentracją, ponieważ brakuje w niej wielu składników mineralnych i witamin niezbędnych do prawidłowej pracy młodego organizmu.
Dieta optymalna
Oparta na kontrowersyjnych założeniach - polega na spożywaniu tłustych produktów, np. wieprzowiny, smalcu i przynajmniej 4 jaj dziennie. Równocześnie należy unikać węglowodanów i produktów roślinnych. Z powodu zbyt małej ilości witamin i składników mineralnych dłuższe jej stosowanie może prowadzić do poważnej w skutkach awitaminozy.
Dieta monotematyczna
Polega na spożywaniu przez jakiś okres czasu wyłącznie jednego produktu w nieograniczonych ilościach. Są to najczęściej diety odchudzające krótkookresowe, ale trwają wystarczająco by wyjałowić i zaburzyć pracę całego organizmu przez nadmiar składników zawartych w wybranym produkcie, a niedomiar tych, których on nie zawiera.
Najlepiej - z lekarzem
Po jakimś czasie niejedzenia nasz organizm jest już wycieńczony i zwykle jest to powód do przerwania diety. Jeśli koniecznie chcemy zmienić swoje nawyki żywienbiowe i stracić wagę, powinniśmy najpierw skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który ułoży nam dietę w taki sposób, żeby dostarczała nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Justyna Cachel
Dlaczego nie?
Głodówki lub diety o bardzo małej zawartości kalorii (czyli poniżej 800 kcal dziennie) są skuteczne, bo szybko powodują utratę zbędnych kilogramów. Jednak specjaliści nie podchodzą do nich zbyt entuzjastycznie. Uważają, że w ten sposób można się odchudzać tylko pod nadzorem lekarskim i w wyjątkowych przypadkach. Zbyt mała liczba kalorii jest przyczyną uczucia osłabienia i zmęczenia. Mogą pojawić się: nudności, biegunka lub zaparcia oraz groźne artymie serca.
Diety ubogokaloryczne nie dostarczają podstawowych składników (białek, błonnika, witamin i minerałów) w wystarczającej ilości. Organizm nie dostaje dostatecznej dawki energii i spala zapasy tłuszczu i białka (proteiny) z tkanki mięśniowej i narządów wewnętrznych. Jeśli stracimy zbyt dużo protein, to zmniejsza się tempo przemiany materii. Organizm w spoczynku będzie wtedy spalał mniej kalorii niż u osoby z zachowanymi, niewykorzystywanymi „do przejedzenia” mięśniami.
Dieta kopenhaska
To jedna z najbardziej kontrowersyjnych diet odchudzających na świecie. Trwa trzynaście dni i dopuszcza spożycie tylko trzech skromnych posiłków dziennie. Osoby stosujące tę dietę mogą skarżyć się na ogólne osłabienie organizmu, kłopoty z pamięcią i koncentracją, ponieważ brakuje w niej wielu składników mineralnych i witamin niezbędnych do prawidłowej pracy młodego organizmu.
Dieta optymalna
Oparta na kontrowersyjnych założeniach - polega na spożywaniu tłustych produktów, np. wieprzowiny, smalcu i przynajmniej 4 jaj dziennie. Równocześnie należy unikać węglowodanów i produktów roślinnych. Z powodu zbyt małej ilości witamin i składników mineralnych dłuższe jej stosowanie może prowadzić do poważnej w skutkach awitaminozy.
Dieta monotematyczna
Polega na spożywaniu przez jakiś okres czasu wyłącznie jednego produktu w nieograniczonych ilościach. Są to najczęściej diety odchudzające krótkookresowe, ale trwają wystarczająco by wyjałowić i zaburzyć pracę całego organizmu przez nadmiar składników zawartych w wybranym produkcie, a niedomiar tych, których on nie zawiera.

photo/news.com.au
Najlepiej - z lekarzem
Po jakimś czasie niejedzenia nasz organizm jest już wycieńczony i zwykle jest to powód do przerwania diety. Jeśli koniecznie chcemy zmienić swoje nawyki żywienbiowe i stracić wagę, powinniśmy najpierw skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który ułoży nam dietę w taki sposób, żeby dostarczała nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Justyna Cachel
Ilość wyświetleń: 3687
Polecane hotele
Powiązane artykuły