Dieta
28 wrzesień 2012
Kawa cieszy się popularnością na całym świecie. Rocznie wypija się około 400 miliardów filiżanek tego napoju. Jej miłośnikami byli Jan III Sobieski, Bohdan Chmielnicki i Ignacy Krasicki, a Adam Kazimierz Czartoryski napisał nawet komedię na jej cześć. Jest to jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Lubimy ją za jej smak, pobudzające działanie oraz za to, że przyspiesza przemianę materii i usprawnia myślenie.
Kawa nie od razu zyskała przychylność. W Europie wzbudzała kontrowersje, ponieważ była produktem pochodzenia arabskiego. Na szczęście na początku XVII w. na jej temat pozytywnie wypowiedział się papież Klemens VIII. Dzięki niemu, napój ten wkroczył do świata chrześcijańskiego. Najwidoczniej kawa podbiła serce samego papieża.
 
W 1844 w Warszawie istniało aż 180 kawiarni. Z kolei pod koniec XIX wieku w Wiedniu było ich ponad 1200. W Salzburgu istnieje do dziś pierwsza powstała w tym mieście kawiarnia Café Tomaselli. Jest to najstarsza do dziś istniejąca kawiarnia Europy Zachodniej. Bywał w niej Wolfgang Amadeusz Mozart. Miałam przyjemność (lub nie) ją odwiedzić. Ze względu na ogromną śnieżycę za oknem zamówiłam gorącą czekoladę. Spotkało mnie rozczarowanie, gdy niesympatyczna kelnerka przyniosła mi coś, co w studenckich czasach kupowałam w automacie na uczelnianym korytarzu. Szkoda, że właściciele tej historycznej kawiarni nie dbają o jej dobry poziom.
 
Kawa jest jednym z najważniejszych towarów handlowych na świecie. Najdroższą na świecie jest Kopi Luvak. Jedna filiżanka kosztuje około 100 zł. Jej ziarna przed paleniem są zjadane przez indonezyjskie zwierzę o nazwie łaskun. Zwierzak jest wybredny i zjada tylko najlepsze owoce kawowca. Dzięki kwasom w jego żołądku kawa traci swój charakterystyczny gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Następnie jest oczywiście myta i poddawana takim samym procesom, jaki inne gatunki (prażenie, mielenie). W Polsce można jej skosztować m.in. w warszawskiej kawiarni Singidunum (Ursynów).
 
Kilka faktów na temat kawy:
1. Powoduje wydzielanie przez organizm ciepła, a więc przyspiesza metabolizm. W dodatku przyspiesza rozkład tłuszczu i zmniejsza apetyt, a więc pomaga w odchudzaniu.
 
2. Kawa poprawia nastrój, ponieważ powoduje uwalnianie endorfin, które dobrze wpływają na nasze samopoczucie.
 
3. Ma działanie przeciwnowotworowe. Zawarte w niej substancje wspomagają odtruwanie organizmu z rakotwórczych związków. Dotyczy to kawy niefiltrowanej.
 
4. Picie kawy przeciwdziała powstaniu kamicy nerkowej i marskości wątroby.
 
5. Nie prawdą jest, że kawa odwadnia organizm. Co prawda powoduje pozbycie się wody, ale głównie tej pozakomórkowej odpowiedzialnej np. za opuchnięcia. Także, na zdrowie!
 
6. Nieprawda, że kawa powoduje osteoporozę. Ilość wypłukiwanego przez kawę wapnia jest tak znikoma, że nie może powodować demineralizacji kości.
 
7. U pań może powodować lekkie powiększenie piersi, a u łysiejących panów wzrost mieszków włosowych.
 
8. Pomaga pozbyć się zakwasów.
 
9. Istnieje śmiertelna dla człowieka dawka kofeiny Jest to 10g, czyli około 80 filiżanek kawy.
 
10. Mrożona kawa ze Starbucksa może mieć aż 560 kalorii! To więcej niż Big Mac.
 
Kawa pita w rozsądnych ilościach jest bardzo zdrowym napojem. Co oznacza rozsądna ilość? To sprawa indywidualna. Jednym osobom po wypiciu jednej filiżanki mocnej Robusty trzęsą się ręce, a inni pijają czarny napój wieczorem, po czym dobrze śpią. Na pewno powinny na nią uważać osoby z nadciśnieniem, bo podnosi ciśnienie (chociaż na krótko) i osoby cierpiące na hipercholesterolemię, bo kawa powoduje wzrost poziomu cholesterolu we krwi.
 
Dobra rada dla lubiących drzemać: aby ułatwić sobie wstanie z łóżka po poobiedniej drzemce, dobrze jest wypić kawę pół godziny przed udaniem się na spoczynek, ponieważ wpływ kofeiny na organizm zaczynamy odczuwać właśnie około pół godziny po wypiciu kawy. Tym sposobem, po zakończeniu drzemki łatwiej nam będzie wrócić do codziennych obowiązków.

Agata Końko
Ilość wyświetleń: 4871

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+