Dieta

3 grudzień 2014
Wszyscy wiemy, jak istotny jest wzrok. To najważniejszy zmysł pomagający nam postrzegać świat. Doceniamy go, ale nie wszyscy odpowiednio o niego dbamy.
Godziny pracy spędzamy przed komputerem, wracamy do domu i siadamy przed telewizorem lub idziemy do kina. Przebywamy w klimatyzowanych pomieszczeniach, wdychamy dym papierosowy, a książki czytamy w trzęsących się na drodze autobusach. Wzrok jest nieustannie nadwyrężany, a spojówki przesuszane. O problemie uświadamiamy sobie dopiero przy wizycie u okulisty. Aby temu zapobiec, przedstawiamy poniżej kilka praktycznych i prostych trików, jak zadbać o wzrok i cieszyć się zdrowiem.
Okazuje się, że na stan zdrowia naszego wzroku wpływa wiele czynników. Nie są to jedynie uwarunkowania genetyczne czy styl życia, jak wielogodzinna codzienna praca przed komputerem. Na nasze oczy w znaczny sposób oddziałuje to, co zjadamy, czyli nasza dieta. Do tego najnowsze badania wykazują, że istnieje ścisłe powiązanie między stanem wzroku, a naszym stanem emocjonalnym. Po raz kolejny okazuje się, że stres i zdenerwowanie wyraźnie odbijają się na naszym zdrowiu.
Dieta wypływająca pozytywnie na kondycję wzroku powinna być przede wszystkim bogata w luteinę, cynk i przeciwutleniacze, czyli witaminy. Stanowiące największe źródło luteiny jagody są najważniejszym pokarmem, jeśli chodzi o stan zdrowia wzroku. Bo luteina działa na nasze oczy niczym filtr chroniący przed szkodliwym promieniowanie UVB i UVA. Chroni przed uszkodzeniami naczynia włosowate siatkówki i fotoreceptory plamki żółtej. Ponadto, jej regularne spożywanie może aż o 30% zmniejszyć ryzyko zachorowania na zaćmę. Witamina B wzmacnia wzrok i nerwy wzrokowe, chroniąc jednocześnie przed światłowstrętem. Jej najbogatszym źródłem są orzechy, kasza gryczana i warzywa – kalafior, brokuły, szpinak, cebula i kapusta. Niedobór witaminy A może powodować tak zwaną „kurzą ślepotę”, czyli słabe widzenie podczas zmroku. Aby tego uniknąć, nie może w naszym codziennym menu zabraknąć takich składników, jak papryka, marchewka, morele i brzoskwinie. Ważne też będą tu produkty pochodzenia zwierzęcego – jaja, mleko czy masło.
Witamina C to silny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki. Jej porcja nie tylko wzmocni nasz układ odpornościowy i doda energii, ale również zadba o wzrok. Dlatego warto sięgać po bogate w witaminę C owoce cytrusowe, pomidory, szpinak oraz natkę pietruszki. Przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółciowej ochroni nas regularne spożywanie pokarmów stanowiących źródło witaminy E – wszelkich zielonych warzyw i produktów mlecznych. Jest to szczególnie ważne wśród osób starszych, które są najbardziej narażone na te właśnie choroby. Niezwykle pozytywny wpływ na stan zdrowia naszych oczu mają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3. Ich najbogatsze źródło stanowią ryby, szczególnie tuńczyk i łosoś. Ale znajdziesz je też w orzechach włoskich, roślinach strączkowych oraz pestkach dyni i słonecznika. Cynk zapobiega krótkowzroczności i starczym problemom ze wzrokiem, dlatego należy sięgać po pieczywo pełnoziarniste, chude mięso czy owoce morza.
Wszyscy wiemy, że słońce wydziela szkodliwe promieniowanie UV, które negatywnie wpływa na stan zdrowia naszych oczu. Dlatego latem nosimy okulary przeciwsłoneczne ze specjalnym filtrem. Ale niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że podobnie sprawa ma się zimą. Intensywnie odbijające się w śniegu słońce bywa nawet mocniejsze i groźniejsze dla naszego wzroku, niż to letnie. Dlatego i wtedy należy zakładać okulary przeciwsłoneczne. Warto też spożywać produkty bogate w karotenoidy – luteinę i zeaksantynę. Znajdziesz je w dyni, cukinii, papryce i kukurydzy.
Natalia Zwolińska
Okazuje się, że na stan zdrowia naszego wzroku wpływa wiele czynników. Nie są to jedynie uwarunkowania genetyczne czy styl życia, jak wielogodzinna codzienna praca przed komputerem. Na nasze oczy w znaczny sposób oddziałuje to, co zjadamy, czyli nasza dieta. Do tego najnowsze badania wykazują, że istnieje ścisłe powiązanie między stanem wzroku, a naszym stanem emocjonalnym. Po raz kolejny okazuje się, że stres i zdenerwowanie wyraźnie odbijają się na naszym zdrowiu.
Dieta wypływająca pozytywnie na kondycję wzroku powinna być przede wszystkim bogata w luteinę, cynk i przeciwutleniacze, czyli witaminy. Stanowiące największe źródło luteiny jagody są najważniejszym pokarmem, jeśli chodzi o stan zdrowia wzroku. Bo luteina działa na nasze oczy niczym filtr chroniący przed szkodliwym promieniowanie UVB i UVA. Chroni przed uszkodzeniami naczynia włosowate siatkówki i fotoreceptory plamki żółtej. Ponadto, jej regularne spożywanie może aż o 30% zmniejszyć ryzyko zachorowania na zaćmę. Witamina B wzmacnia wzrok i nerwy wzrokowe, chroniąc jednocześnie przed światłowstrętem. Jej najbogatszym źródłem są orzechy, kasza gryczana i warzywa – kalafior, brokuły, szpinak, cebula i kapusta. Niedobór witaminy A może powodować tak zwaną „kurzą ślepotę”, czyli słabe widzenie podczas zmroku. Aby tego uniknąć, nie może w naszym codziennym menu zabraknąć takich składników, jak papryka, marchewka, morele i brzoskwinie. Ważne też będą tu produkty pochodzenia zwierzęcego – jaja, mleko czy masło.

photo/bodymizer.co
Witamina C to silny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki. Jej porcja nie tylko wzmocni nasz układ odpornościowy i doda energii, ale również zadba o wzrok. Dlatego warto sięgać po bogate w witaminę C owoce cytrusowe, pomidory, szpinak oraz natkę pietruszki. Przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółciowej ochroni nas regularne spożywanie pokarmów stanowiących źródło witaminy E – wszelkich zielonych warzyw i produktów mlecznych. Jest to szczególnie ważne wśród osób starszych, które są najbardziej narażone na te właśnie choroby. Niezwykle pozytywny wpływ na stan zdrowia naszych oczu mają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3. Ich najbogatsze źródło stanowią ryby, szczególnie tuńczyk i łosoś. Ale znajdziesz je też w orzechach włoskich, roślinach strączkowych oraz pestkach dyni i słonecznika. Cynk zapobiega krótkowzroczności i starczym problemom ze wzrokiem, dlatego należy sięgać po pieczywo pełnoziarniste, chude mięso czy owoce morza.

photo/tinglebytes.com
Wszyscy wiemy, że słońce wydziela szkodliwe promieniowanie UV, które negatywnie wpływa na stan zdrowia naszych oczu. Dlatego latem nosimy okulary przeciwsłoneczne ze specjalnym filtrem. Ale niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że podobnie sprawa ma się zimą. Intensywnie odbijające się w śniegu słońce bywa nawet mocniejsze i groźniejsze dla naszego wzroku, niż to letnie. Dlatego i wtedy należy zakładać okulary przeciwsłoneczne. Warto też spożywać produkty bogate w karotenoidy – luteinę i zeaksantynę. Znajdziesz je w dyni, cukinii, papryce i kukurydzy.
Natalia Zwolińska
Ilość wyświetleń: 2841
Polecane hotele
Powiązane artykuły