Dieta

22 marzec 2014
Kawa. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez tej przyjemności. Niektórzy są wręcz uzależnieni. Część z nas jej nadużywa. Czy delektując się codziennie filiżanką kawy lub pijąc ją w pośpiechu jesteśmy świadomi, że sposób przygotowania może mieć decydujący wpływ na jej właściwości i smak?
Pięć przemian
Kuchnia 5-ciu przemian wywodzi się z filozofii Tradycyjnej Medycyny Chińskiej , która za podstawę świata uznaje 5 elementów (przemian, podstaw, budulców): DRZEWO, OGIEŃ, ZIEMIĘ, METAL I WODĘ. Następują one po sobie tworząc zamknięty krąg. Każdy z nich stanowi symbol, któremu podporządkowane są strony świata, zjawiska przyrody, cechy fizyczne i psychiczne człowieka a także smaki.
Drzewo – kwaśny,
Ogień – gorzki,
Ziemia – słodki,
Metal – ostry,
Woda – słony.
Nasz organizm potrzebuje wszystkich tych smaków. Każdy z nich ma inne działanie na organizm. Kwaśny ma charakter ściągający, gorzki działa osuszająco, słodki wzmacnia, dostarcza energii, ostry rozprasza, działa otwierająco, słony zmiękcza, nawilża, ściąga. Jako ostatni powinno się dodawać smak ostry, który przyspiesza przemianę materii. Najważniejsze żeby smaki następowały kolejno po sobie. Ma to związek z cyklem Sheng, który oznacza wzajemne wsparcie następujących po sobie elementów.
Przepis na 2 porcje
- w szklanym lub emaliowanym garnku zagotować ok. 1l wody SMAK GORZKI
- dodać łyżeczkę cynamonu, mieszać, gotować 2 min na małym ogniu SMAK SŁODKI
- dodać pół łyżeczki imbiru i 4 goździki , opcjonalnie kardamon, gotować 2 min na małym ogniu SMAK OSTRY
- dodać łyżkę wody ze szczyptą soli, gotować 2 min na małym ogniu SMAK SŁONY
- dodać 3-5 kropli cytryny, gotować 2 min na małym ogniu SMAK KWAŚNY
- dodać 2 kopiaste łyżki kawy, gotować 5 min na małym ogniu SMAK GORZKI
- odstawić na 2 min, dodać 2 łyżeczki miodu SMAK SŁODKI
- posypać szczyptą startego imbiru SMAK OSTRY
Tak przygotowana kawa przyspiesza przemianę materii, stymuluje pracę nerek, łagodzi bóle głowy, osusza organizm z nadmiaru wilgoci, pomaga przy przeziębieniu, katarze, kaszlu.
Gotowanie zgodne z pięcioma przemianami harmonizuje energię usprawniając funkcjonowanie organizmu, pozytywnie wpływa na samopoczucie i idącą za nim satysfakcję z fizycznej, emocjonalnej i duchowej sfery życia.
Kuchnia 5-ciu przemian jest punktem wyjścia w drodze ku zdrowiu.
Ewelina Łabuzek
Kuchnia 5-ciu przemian wywodzi się z filozofii Tradycyjnej Medycyny Chińskiej , która za podstawę świata uznaje 5 elementów (przemian, podstaw, budulców): DRZEWO, OGIEŃ, ZIEMIĘ, METAL I WODĘ. Następują one po sobie tworząc zamknięty krąg. Każdy z nich stanowi symbol, któremu podporządkowane są strony świata, zjawiska przyrody, cechy fizyczne i psychiczne człowieka a także smaki.
Drzewo – kwaśny,
Ogień – gorzki,
Ziemia – słodki,
Metal – ostry,
Woda – słony.
Nasz organizm potrzebuje wszystkich tych smaków. Każdy z nich ma inne działanie na organizm. Kwaśny ma charakter ściągający, gorzki działa osuszająco, słodki wzmacnia, dostarcza energii, ostry rozprasza, działa otwierająco, słony zmiękcza, nawilża, ściąga. Jako ostatni powinno się dodawać smak ostry, który przyspiesza przemianę materii. Najważniejsze żeby smaki następowały kolejno po sobie. Ma to związek z cyklem Sheng, który oznacza wzajemne wsparcie następujących po sobie elementów.
Przepis na 2 porcje
- w szklanym lub emaliowanym garnku zagotować ok. 1l wody SMAK GORZKI
- dodać łyżeczkę cynamonu, mieszać, gotować 2 min na małym ogniu SMAK SŁODKI
- dodać pół łyżeczki imbiru i 4 goździki , opcjonalnie kardamon, gotować 2 min na małym ogniu SMAK OSTRY
- dodać łyżkę wody ze szczyptą soli, gotować 2 min na małym ogniu SMAK SŁONY
- dodać 3-5 kropli cytryny, gotować 2 min na małym ogniu SMAK KWAŚNY
- dodać 2 kopiaste łyżki kawy, gotować 5 min na małym ogniu SMAK GORZKI
- odstawić na 2 min, dodać 2 łyżeczki miodu SMAK SŁODKI
- posypać szczyptą startego imbiru SMAK OSTRY

photo/wallpaperswide.com
Tak przygotowana kawa przyspiesza przemianę materii, stymuluje pracę nerek, łagodzi bóle głowy, osusza organizm z nadmiaru wilgoci, pomaga przy przeziębieniu, katarze, kaszlu.
Gotowanie zgodne z pięcioma przemianami harmonizuje energię usprawniając funkcjonowanie organizmu, pozytywnie wpływa na samopoczucie i idącą za nim satysfakcję z fizycznej, emocjonalnej i duchowej sfery życia.
Kuchnia 5-ciu przemian jest punktem wyjścia w drodze ku zdrowiu.
Ewelina Łabuzek
Ilość wyświetleń: 3349
Polecane hotele
Powiązane artykuły