Dieta

31 maj 2013
Głodówka kojarzy się z anoreksją, odchudzaniem. Pora obalić niektóre mity! Głodówka znana jest jako metoda lecznicza. Na czym to polega?
W dobie fast foodów dostarczasz swojemu organizmowi za dużo surowców energetycznych. Przez to zatruwasz go i utrudniasz jego działanie. Wystarczy, że zmienisz niektóre przyzwyczajenia, a uchronisz się przed chorobami i szybkiemu starzeniu się!
Zadbaj o organizm!
Praktykowanie głodówek cieszy się dużą popularnością. Są przede wszystkim biletem do zdrowia. Oczyszczają organizm i przywracają jego wrażliwość smakową, umysłową i duchową. Najlepiej jest stosować kilkudniowe głodówki. Post powoduje, że organizm przestawia się na odżywianie wewnętrzne. Tym samym zaczyna się proces tzw. samozniszczenia i wydalania resztek metabolicznych (składniki chorych tkanek i toksyn). Pierwsze 2-3 dni głodówki to najgorszy etap leczenia. Organizm usuwa wtedy najwięcej toksyn.
Czas na dietę!
Jak się przygotować? Kilka dni przed rozpoczęciem głodówki odstaw na bok szkodliwe pokarmy i używki. Pamiętaj, że musisz powoli zacząć przyzwyczajać swój organizm do postu. Przeżyłby wstrząs, gdybyś nagle zaczęła leczenie głodem.
Która głodówka najlepsza?
Warto wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów głodówek. Post ścisły - tylko na wodzie niegazowanej (ewentualnie z dodatkiem świeżego soku z cytryny). Kolejny rodzaj głodówki – pijesz same świeże soki z owoców i warzyw. Tzw. „półpost”, który jest najbardziej popularny, zwany inaczej postem „Daniela” – jesz same owoce i warzywa. Najmniejszym wyrzeczeniem jest post częściowy – rezygnujesz z mięsa, słodyczy, ulubionych potraw, spożywasz tylko jeden posiłek dziennie. Którą ty wybierasz?
Przepis na wewnętrzne piękno
Dietę zaczyna się od jednodniowego postu. Trzydniowa głodówka wymaga kilku wyrzeczeń. Musisz ją poprzedzić 2-3-dniową (lekkostrawną) dietą, w której będą królowały owoce, surowe warzywa oraz soki. Dzień przed leczeniem na kolację wypij kubek kefiru albo jogurtu. Ponadto warto jest tego samego wieczoru wykonać lewatywę z ciepłej wody, żeby oczyścić całe jelito grube. Jeśli pościsz dłużej niż trzy dni – lewatywę stosuj regularnie.
Żeby osiągnąć stuprocentowy sukces istotna jest również atmosfera – przede wszystkim spokój. Jeśli więc intensywnie pracujesz i jesteś narażona na ciągły stres, lepiej zrezygnuj w przedbiegach.
Przeciwwskazania i skutki uboczne
Jeśli masz nieustabilizowaną cukrzycę, gruźlicę, nadczynność tarczycy, chorobę nowotworową, marskość wątroby albo jesteś w ciąży lub w okresie karmienia – głodówka nie jest dla ciebie.
Ponadto wśród osób, u których głodówka jest wskazana mogą wystąpić skutki uboczne, takie jak: reakcja na bodźce kojarzące się z jedzeniem; poranne bóle głowy; nudności; osłabienie; gorszy sen; częste oddawanie moczu; nieprzyjemny oddech. Jeśli natomiast nagle spadła lub wzrosła ci temperatura, bądź wystąpiła arytmia w pracy serca, spadło ciśnienie krwi – lepiej przerwij leczenie głodem.
Do dzieła!
Michalina Gruszczyńska
ZOBACZ TAKŻE:
Dieta słoiczkowa
Pożegnanie z cellulitem
Przełomowa dieta 5:2
Zadbaj o organizm!
Praktykowanie głodówek cieszy się dużą popularnością. Są przede wszystkim biletem do zdrowia. Oczyszczają organizm i przywracają jego wrażliwość smakową, umysłową i duchową. Najlepiej jest stosować kilkudniowe głodówki. Post powoduje, że organizm przestawia się na odżywianie wewnętrzne. Tym samym zaczyna się proces tzw. samozniszczenia i wydalania resztek metabolicznych (składniki chorych tkanek i toksyn). Pierwsze 2-3 dni głodówki to najgorszy etap leczenia. Organizm usuwa wtedy najwięcej toksyn.
Czas na dietę!
Jak się przygotować? Kilka dni przed rozpoczęciem głodówki odstaw na bok szkodliwe pokarmy i używki. Pamiętaj, że musisz powoli zacząć przyzwyczajać swój organizm do postu. Przeżyłby wstrząs, gdybyś nagle zaczęła leczenie głodem.
Która głodówka najlepsza?
Warto wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów głodówek. Post ścisły - tylko na wodzie niegazowanej (ewentualnie z dodatkiem świeżego soku z cytryny). Kolejny rodzaj głodówki – pijesz same świeże soki z owoców i warzyw. Tzw. „półpost”, który jest najbardziej popularny, zwany inaczej postem „Daniela” – jesz same owoce i warzywa. Najmniejszym wyrzeczeniem jest post częściowy – rezygnujesz z mięsa, słodyczy, ulubionych potraw, spożywasz tylko jeden posiłek dziennie. Którą ty wybierasz?
Przepis na wewnętrzne piękno
Dietę zaczyna się od jednodniowego postu. Trzydniowa głodówka wymaga kilku wyrzeczeń. Musisz ją poprzedzić 2-3-dniową (lekkostrawną) dietą, w której będą królowały owoce, surowe warzywa oraz soki. Dzień przed leczeniem na kolację wypij kubek kefiru albo jogurtu. Ponadto warto jest tego samego wieczoru wykonać lewatywę z ciepłej wody, żeby oczyścić całe jelito grube. Jeśli pościsz dłużej niż trzy dni – lewatywę stosuj regularnie.
Żeby osiągnąć stuprocentowy sukces istotna jest również atmosfera – przede wszystkim spokój. Jeśli więc intensywnie pracujesz i jesteś narażona na ciągły stres, lepiej zrezygnuj w przedbiegach.

Przeciwwskazania i skutki uboczne
Jeśli masz nieustabilizowaną cukrzycę, gruźlicę, nadczynność tarczycy, chorobę nowotworową, marskość wątroby albo jesteś w ciąży lub w okresie karmienia – głodówka nie jest dla ciebie.
Ponadto wśród osób, u których głodówka jest wskazana mogą wystąpić skutki uboczne, takie jak: reakcja na bodźce kojarzące się z jedzeniem; poranne bóle głowy; nudności; osłabienie; gorszy sen; częste oddawanie moczu; nieprzyjemny oddech. Jeśli natomiast nagle spadła lub wzrosła ci temperatura, bądź wystąpiła arytmia w pracy serca, spadło ciśnienie krwi – lepiej przerwij leczenie głodem.
Do dzieła!
Michalina Gruszczyńska
ZOBACZ TAKŻE:
Dieta słoiczkowa
Pożegnanie z cellulitem
Przełomowa dieta 5:2
Ilość wyświetleń: 7713
Polecane hotele
Powiązane artykuły