Baby SPA

6 luty 2013
Twoje dziecko skończyło roczek, w związku z tym najwyższy czas nowe nawyki żywieniowe, które będziesz musiała utrzymać do czasu aż skończy 3 latka. Co i w jakich proporcjach powinno jeść dziecko, które do tej pory było karmione tylko mlekiem? Jakie produkty powinnaś wkładać do sklepowego koszyka, aby zapewnić swojemu maluszkowi zdrową i, co równie ważne, zróżnicowaną dietę?
Urozmaicony jadłospis
Od zdrowej diety zależy, czy nasze dziecko będzie się prawidłowo rozwijało. Dlatego już od samego początku powinnaś zadbać o urozmaicony jadłospis, odpowiednią liczbę pełnowartościowych posiłków znajdujących się w nim oraz ich właściwą proporcję. Jednak najważniejsze jest to, abyś dostosowała nową dietę do indywidualnych potrzeb i apetytu swojego maluszka.
Potrzeby małego dziecka
Dziecko w wieku od 1. do 3. roku życia jest ciekawe świata, a do jego poznawania intensywnie wykorzystuje wszystkie zmysły. Na pewno pomogą mu w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Z kolei odpowiednia dawka witamin A, C i E oraz lecytyny ochroni przed zaburzeniami wzroku. W okresie intensywnego wzrastania dzieci niezbędne są także witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Natomiast żelazo i cynk wspomogą odporność podatnego na infekcje maluszka.
Jakie produkty mają pierwszeństwo?
Przede wszystkim warzywa, które są źródłem witaminy C oraz wielu składników mineralnych m.in. potasu, magnezu i żelaza. Ciemne pieczywo i kasze to zdrowe węglowodany, które zawierają dużo błonnika, witamin z grupy B, a także fosforu i magnezu, dlatego również zajmują wysoką pozycję na liście produktów niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Tego typu produktów powinno się podawać maluszkowi 5 razy dziennie. W następnej kolejności lekarze zalecają 4 porcje owoców. 3 porcje produktów mlecznych dziennie to niezastąpione źródło łatwo przyswajalnego białka, witaminy D oraz wapnia – pierwiastka potrzebnego do budowy mocnych kości i zębów. Z kolei chude mięso, drób i ryby powinny być spożywane max. 2 razy dziennie.
Sklepowy koszyk
Twoje dziecko nie toleruje jedzenia ze słoiczka? Na sklepowych półkach znajdziesz mnóstwo produktów niezbędnych do ułożenia zdrowego menu. W sklepowym koszyku nie powinno zabraknąć:
• mleka i jogurtów, do których możesz dodawać płatki zbożowe,
• ciemnego pieczywa, potrzebnego do zrobienia małych kanapek, np. z twarożkiem,
• jajek, które można „ukryć” np. w omlecie,
• warzyw, z których możesz przyrządzić bogatą w błonnik zupę,
• ryb oraz delikatnego mięsa z drobiu,
• kasz, które są doskonałym dodatkiem do lekkostrawnej cielęciny,
• owoców, które są idealną propozycją na podwieczorek i drugie śniadanie,
• kakao, które działa uspokajająco i polepsza sen,
• oliwy z oliwek i oleju sojowego do sałatek,
• miodu, który jest dobry na wszystko.
Monika Majewska
Od zdrowej diety zależy, czy nasze dziecko będzie się prawidłowo rozwijało. Dlatego już od samego początku powinnaś zadbać o urozmaicony jadłospis, odpowiednią liczbę pełnowartościowych posiłków znajdujących się w nim oraz ich właściwą proporcję. Jednak najważniejsze jest to, abyś dostosowała nową dietę do indywidualnych potrzeb i apetytu swojego maluszka.
Potrzeby małego dziecka
Dziecko w wieku od 1. do 3. roku życia jest ciekawe świata, a do jego poznawania intensywnie wykorzystuje wszystkie zmysły. Na pewno pomogą mu w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Z kolei odpowiednia dawka witamin A, C i E oraz lecytyny ochroni przed zaburzeniami wzroku. W okresie intensywnego wzrastania dzieci niezbędne są także witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Natomiast żelazo i cynk wspomogą odporność podatnego na infekcje maluszka.
Jakie produkty mają pierwszeństwo?
Przede wszystkim warzywa, które są źródłem witaminy C oraz wielu składników mineralnych m.in. potasu, magnezu i żelaza. Ciemne pieczywo i kasze to zdrowe węglowodany, które zawierają dużo błonnika, witamin z grupy B, a także fosforu i magnezu, dlatego również zajmują wysoką pozycję na liście produktów niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Tego typu produktów powinno się podawać maluszkowi 5 razy dziennie. W następnej kolejności lekarze zalecają 4 porcje owoców. 3 porcje produktów mlecznych dziennie to niezastąpione źródło łatwo przyswajalnego białka, witaminy D oraz wapnia – pierwiastka potrzebnego do budowy mocnych kości i zębów. Z kolei chude mięso, drób i ryby powinny być spożywane max. 2 razy dziennie.

photo/tendig.com
Sklepowy koszyk
Twoje dziecko nie toleruje jedzenia ze słoiczka? Na sklepowych półkach znajdziesz mnóstwo produktów niezbędnych do ułożenia zdrowego menu. W sklepowym koszyku nie powinno zabraknąć:
• mleka i jogurtów, do których możesz dodawać płatki zbożowe,
• ciemnego pieczywa, potrzebnego do zrobienia małych kanapek, np. z twarożkiem,
• jajek, które można „ukryć” np. w omlecie,
• warzyw, z których możesz przyrządzić bogatą w błonnik zupę,
• ryb oraz delikatnego mięsa z drobiu,
• kasz, które są doskonałym dodatkiem do lekkostrawnej cielęciny,
• owoców, które są idealną propozycją na podwieczorek i drugie śniadanie,
• kakao, które działa uspokajająco i polepsza sen,
• oliwy z oliwek i oleju sojowego do sałatek,
• miodu, który jest dobry na wszystko.
Monika Majewska
Ilość wyświetleń: 4432
Polecane hotele
Powiązane artykuły