Dieta
23 październik 2012
Nie trać czasu na przeziębienia! Sprawdź, jakich witamin i mikroelementów potrzebuje twój organizm, aby zbudować odporność.
Ważnymi witaminami dla naszej odporności są te z grupy B. Na przykład witamina B6 jest wsparciem dla białych krwinek, których zadaniem jest niszczenie atakujących organizm zarazków. Jej źródłem są: kasze, płatki owsiane, jogurty, sery i chude mięso. Z kolei witamina B12 kontroluje proces wytwarzania białych krwinek w szpiku kostnym. Zawierają ją tylko produkty zwierzęce: ostrygi, chuda wołowina, odtłuszczone mleko i jaja.
 

fot. www.childrenshealthyfood.com

Wolne rodniki szkodzą nie tylko skórze, ale całemu organizmowi. Chroni przed nimi witamina C. Zapewnia ona także prawidłowy przebieg procesu niszczenia mikrobów przez białe krwinki. Organizm potrzebuje ok. 60 mg witaminy C dziennie. Tyle zawiera jeden duży owoc. Obfitują w nią, poza cytrusami, czarna i czerwona porzeczka, kiwi, maliny, brukselka, papryka, kalafior, szpinak, truskawki, kapusta biała, czerwona i kwaszona, pomidory, ziemniaki, jabłka, cebula, gruszki. Jednak za najlepsze źródło witaminy C uznawana jest natka pietruszki.

Nie wszystkie bakterie są złe. Bakterie kwasu mlekowego wspierają naturalną florę bakteryjną w żołądku i przewodzie pokarmowym, którą zaburza choroba lub stres. Bakterie te są także lekiem na stany zapalne żołądka i jelit. Hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, gdyż wytwarzają produkty przemiany, które są dla nich trujące. Znajdziesz je w chlebie na zakwasie, kefirze, zsiadłym mleku i jogurcie.

Ważnymi dla naszej odporności pierwiastkami są cynk i selen. Mają one działanie przeciwzapalne. Z udziałem cynku w szpiku kostnym powstają białe krwinki. Nadzoruje on także pracę grasicy, organu, który jest niezbędny dla rozwoju odporności organizmu. Dobrym źródłem cynku są owoce morza, ryby, mięso (zwłaszcza wątróbka), rośliny strączkowe, ser żółty, pełnoziarniste pieczywo, pestki dyni, chude mleko, musztarda z gorczycą, kiełki pszenicy i szpinak. Dużą jego dawkę dostarcza też jajko na miękko, zwłaszcza żółtko.

Bez selenu komórki odpornościowe nie mogą wytworzyć przeciwciał. Obecny jest w pełnoziarnistym pieczywie, płatkach zbożowych, cebuli i czosnku. Do przyswojenia selenu potrzebna jest witamina E.

W celu budowania odporności ważne jest przyswajanie kwasów omega 3, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacniają one ściany komórkowe, wspomagają szybszą regenerację organizmu, a także zmniejszają zmęczenie. Ponadto te dobre kwasy tłuszczowe dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych i łagodzą kaszel. Mają też działanie przeciwnowotworowe i spowalniają starzenie się komórek. Ich źródłem są ryby, a szczególnie: łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, makrela, halibut, dorsz i słodkowodny pstrąg, a także orzechy, nasiona dyni, olej lniany, rzepakowy, sojowy, majonez, margaryna i jaja wzbogacone tym kwasem.

Agata Końko
Ilość wyświetleń: 4721

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+