Dieta

10 październik 2012
Brytyjczycy słyną ze swojego zwyczaju pijania herbaty. Podobno jednak nie gustują oni w najlepszych i najzdrowszych gatunkach. Jak przyrządzać herbatę, aby obdarzała nas całym swoim dobrodziejstwem?
Polacy spożywają rocznie ponad pół kilograma herbaty na osobę. To bardzo dobrze, ponieważ jest ona wyjątkowo zdrowa. Zawiera znaczne ilości katechin, czyli związków spełniających rolę przeciwutleniaczy. Dotyczy to jednak głównie herbaty liściastej, a nie tak zwanej ekspresowej, którą, niestety, najczęściej wybieramy. Herbata w torebkach najczęściej zawiera najtańszy i najmniej wartościowy pył herbaciany, a to liście zawierają najbardziej wartościowe substancje. Herbata liściasta jest też mocniejsza i smaczniejsza. Można ją zaparzać wielokrotnie, a nawet powinno się to robić. Szczególnie, jeżeli pijamy herbatę białą i zieloną, które mają największe stężenie katechin. Dobroczynne substancje wydzielają się wraz z każdym kolejnym zalaniem jej wodą o odpowiedniej temperaturze. Herbata czarna zawiera tych związków znacznie mniej , ponieważ ulegają one rozkładowi podczas procesu fermentacji.
Herbata jest bogata w witaminy: A, B1, B2, C, E i K. Ponadto, zielona herbata zawiera niebiałkowy aminokwas L-teaninę, który ma działanie uspokajające. Jednak, aby miała takie działanie należy ją parzyć dłużej niż 3 minuty. Tajwańscy naukowcy dowiedli, że codzienne picie herbaty przez 10 lat zwiększa gęstość kości o 5 proc. Z kolei brytyjscy naukowcy stwierdzili, że wypijanie dziennie przynajmniej czterech kubków chroni przed atakiem serca i próchnicą. Ponadto herbata ma działanie odmładzające. Naukowcy dowiedli, że komórki osób pijących herbatę regularnie są biologicznie młodsze od komórek osób stroniących od tego napoju.
Istnieje wiele rodzajów herbaty. Na świecie najpopularniejsze są: herbata czarna, zielona, biała, pu-erh (czerwona), ulung (niebieska), aromatyzowana i prasowana. Najbardziej ceniona jest herbata cejlońska ze względu na swój bogaty smak i aromat. Najbardziej pobudzające działanie ma herbata czarna, ponieważ zawiera najwięcej teiny.
Herbata czarna
Przechodzi przez cztery procesy: więdnięcie, skręcanie, fermentację i suszenie. Najpopularniejsze gatunki to: assam, yunnan, darjeeling, ceylon. Powinno się ją zalewać wodą o temperaturze 100 °C i zaparzać od 3 do 5 minut.
Herbata zielona
Herbata zielona powstaje z liści nie poddanych fermentacji. Jest suszona natychmiast po zerwaniu. Najpopularniejsze gatunki to: gunpowder, longjing (lung ching), sencha. W zależności od rodzaju powinno się ją zalewać wodą o temperaturze od 60 do 80 °C. Aby herbata nie nabrała gorzkiego smaku należy ją parzyć do 3 minut. Te same liście można zaparzać nawet 5 razy. Najbardziej wartościowy jest drugi napar.
Herbata biała
Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty. Należy ją parzyć ok. 5-7 min w temperaturze 85 °C. Podobnie, jak w wypadku herbaty zielonej można to robić wielokrotnie.
Herbata żółta
Tak, jak herbata biała powstaje z młodych pączków, ale pozwala się jej na dłuższe schnięcie. Tak samo, jak herbatę zieloną i białą można ją zaparzać wielokrotnie wodą o temperaturze 80 °C. Pierwsze parzenie powinno trwać od 1 do 3 minut. Każde kolejne powinno trwać dłużej.
Herbata pu-erh
Jest to herbata czerwona, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Parzenie powinno trwać 3 minuty i odbywać się w temperaturze 90–100 °C. Ten rodzaj herbaty także może być zaparzany wielokrotnie.
Agata Końko
Herbata jest bogata w witaminy: A, B1, B2, C, E i K. Ponadto, zielona herbata zawiera niebiałkowy aminokwas L-teaninę, który ma działanie uspokajające. Jednak, aby miała takie działanie należy ją parzyć dłużej niż 3 minuty. Tajwańscy naukowcy dowiedli, że codzienne picie herbaty przez 10 lat zwiększa gęstość kości o 5 proc. Z kolei brytyjscy naukowcy stwierdzili, że wypijanie dziennie przynajmniej czterech kubków chroni przed atakiem serca i próchnicą. Ponadto herbata ma działanie odmładzające. Naukowcy dowiedli, że komórki osób pijących herbatę regularnie są biologicznie młodsze od komórek osób stroniących od tego napoju.
Istnieje wiele rodzajów herbaty. Na świecie najpopularniejsze są: herbata czarna, zielona, biała, pu-erh (czerwona), ulung (niebieska), aromatyzowana i prasowana. Najbardziej ceniona jest herbata cejlońska ze względu na swój bogaty smak i aromat. Najbardziej pobudzające działanie ma herbata czarna, ponieważ zawiera najwięcej teiny.
Herbata czarna
Przechodzi przez cztery procesy: więdnięcie, skręcanie, fermentację i suszenie. Najpopularniejsze gatunki to: assam, yunnan, darjeeling, ceylon. Powinno się ją zalewać wodą o temperaturze 100 °C i zaparzać od 3 do 5 minut.
Herbata zielona
Herbata zielona powstaje z liści nie poddanych fermentacji. Jest suszona natychmiast po zerwaniu. Najpopularniejsze gatunki to: gunpowder, longjing (lung ching), sencha. W zależności od rodzaju powinno się ją zalewać wodą o temperaturze od 60 do 80 °C. Aby herbata nie nabrała gorzkiego smaku należy ją parzyć do 3 minut. Te same liście można zaparzać nawet 5 razy. Najbardziej wartościowy jest drugi napar.
Herbata biała
Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty. Należy ją parzyć ok. 5-7 min w temperaturze 85 °C. Podobnie, jak w wypadku herbaty zielonej można to robić wielokrotnie.
Herbata żółta
Tak, jak herbata biała powstaje z młodych pączków, ale pozwala się jej na dłuższe schnięcie. Tak samo, jak herbatę zieloną i białą można ją zaparzać wielokrotnie wodą o temperaturze 80 °C. Pierwsze parzenie powinno trwać od 1 do 3 minut. Każde kolejne powinno trwać dłużej.
Herbata pu-erh
Jest to herbata czerwona, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Parzenie powinno trwać 3 minuty i odbywać się w temperaturze 90–100 °C. Ten rodzaj herbaty także może być zaparzany wielokrotnie.
Agata Końko
Ilość wyświetleń: 3507
Polecane hotele
Powiązane artykuły