Dieta

24 styczeń 2013
„Z Nowym Rokiem, nowym krokiem” - mówi znane przysłowie. A nowy krok dla większości kobiet, to… niższa waga. Może jest to dość sztampowe, ale przecież
do momentu, gdy będziesz odsłaniała trochę więcej ciała zostały tylko jakieś 3-4 miesiące.
Sposobów na odchudzanie jest mnóstwo, diet chyba jeszcze więcej. Na pewno nie wiedziałaś, że w utracie wagi i zachowaniu zdrowia może pomóc korzystanie podczas gotowania z oleju kokosowego. Chodź zawiera on sporo nasyconych tłuszczy (których przeciwników jest wielu), najnowsze badania amerykańskich naukowców punktują jego wyjątkowo korzystne dla zdrowia właściwości.
Olej kokosowy jest najbezpieczniejszym olejem do gotowania, bowiem wystawiony na działanie wysokich temperatur nie ulega utlenieniu i nie powstają w nim wolne rodniki (które jak wiadomo działają szkodliwie na serce i układ krwionośny). Poprawia on także proporcje ilości „dobrego” i „złego” cholesterolu we krwi. Ponadto olej dzięki zawartości kwasu laurynowego, kaprylowego i kaprynowego ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Jest on również bogaty w substancje przeciwutleniające, związki zapobiegające utracie masy kostnej, która występuje w osteoporozie. Zwiększa absorpcję minerałów, takich jak wapń i magnez, oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które mają znaczenie dla utrzymania zdrowych kości i zębów.
Stosując go w kuchni możesz również wpłynąć na swoją sylwetkę, gdyż olej kokosowy dostarcza organizmowi energii bez akumulacji tłuszczu oraz przyśpiesza metabolizm. Badania wykazały, że po spożyciu posiłku zawierającego triglicerydy pochodzące z oleju kokosowego, metabolizm organizmu przyśpiesza i to przez kolejne 24 godziny! Nie dość, że kalorie będą ulegały spaleniu w szybszym tempie, będziesz mieć również więcej energii.
Warto zatem włączyć do diety olej kokosowy, najlepiej ten z pierwszego tłoczenia (który nie poddawany jest żadnym obróbkom). Wtedy będziesz miała pewność, że korzystne właściwości oleju są zachowane.
Anna Pytel, chemik
Olej kokosowy jest najbezpieczniejszym olejem do gotowania, bowiem wystawiony na działanie wysokich temperatur nie ulega utlenieniu i nie powstają w nim wolne rodniki (które jak wiadomo działają szkodliwie na serce i układ krwionośny). Poprawia on także proporcje ilości „dobrego” i „złego” cholesterolu we krwi. Ponadto olej dzięki zawartości kwasu laurynowego, kaprylowego i kaprynowego ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Jest on również bogaty w substancje przeciwutleniające, związki zapobiegające utracie masy kostnej, która występuje w osteoporozie. Zwiększa absorpcję minerałów, takich jak wapń i magnez, oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które mają znaczenie dla utrzymania zdrowych kości i zębów.

photo/123rf.com
Stosując go w kuchni możesz również wpłynąć na swoją sylwetkę, gdyż olej kokosowy dostarcza organizmowi energii bez akumulacji tłuszczu oraz przyśpiesza metabolizm. Badania wykazały, że po spożyciu posiłku zawierającego triglicerydy pochodzące z oleju kokosowego, metabolizm organizmu przyśpiesza i to przez kolejne 24 godziny! Nie dość, że kalorie będą ulegały spaleniu w szybszym tempie, będziesz mieć również więcej energii.
Warto zatem włączyć do diety olej kokosowy, najlepiej ten z pierwszego tłoczenia (który nie poddawany jest żadnym obróbkom). Wtedy będziesz miała pewność, że korzystne właściwości oleju są zachowane.
Anna Pytel, chemik
Ilość wyświetleń: 4611
Polecane hotele
Powiązane artykuły