Dieta
25 listopad 2012
Stare powiedzenie mówi: „jedz śniadanie jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak”. Zatem zacznijmy dzień po królewsku!
Jesień i zima to zdecydowanie trudny okres dla naszego organizmu. Nie tylko z powodu braku promieni słonecznych, krótszego dnia czy niższych temperatur. Jesienią i zimą brakuje warzyw i owoców sezonowych, a tym samym spada ilość witamin jaką przyjmujemy. Skutkuje to spadkiem samopoczucia i energii.
Jak zatem poradzić sobie z jesienno-zimową chandrą?
– Śniadanie jest szczególnie ważnym posiłkiem w sezonie zimowym. Przed wyjściem z domu dobrze jest zjeść ciepły, zawierający węglowodany, złożone posiłek. Zapewni to naszemu mózgowi energię i ogrzeje ciało. Węglowodany złożone, o niskim IG, powoli podnoszące poziom glukozy we krwi spowodują, że długo będziemy najedzeni i pełni sił – podpowiada doradca żywieniowy Dorota Witkowska.
 

fot. jyfitness.blogspot.com

Skorzystajcie z kilku naszych śniadaniowych propozycji, a na pewno będziecie mieć szansę na lepsze samopoczucie w ciągu całego dnia. Nasze propozycje są w dodatku niskokaloryczne, ponieważ zastępujemy cukier stewią (o tym zdrowym słodziku pisaliśmy w pierwszym numerze naszego magazynu).

Koktajl owocowy
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 100ml mleka (najlepiej 3,2%)
  • 1 banan
  • 10 zamrożonych truskawek
  • 5 kropli stewii fluid
Wszystkie składniki miksujemy blenderem i rozlewamy do szklanek. Można dodać listek mięty do dekoracji.

Placki orzechowo-jabłkowe
  • 3 jabłka (starte na tarce)
  • 8 łyżek masła orzechowego (bez cukru)
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 7 kropli fluidu stewii
  • olej do smażenia
Masło orzechowe i jabłka zmieszać w misce. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać. Na koniec dodać sypkie składniki. Smażyć placki na niewielkiej ilości oleju.

Gofry
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • ½ szklanki oleju
  • 1½ szklanki mleka
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwie szczypty stewii w proszku

Wszystkie składniki wymieszać (można trzepaczką) i masę wylać na rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5 minut. Gofry można posmarować zmiksowanymi owocami lub ubitą, ze szczyptą stewii, śmietaną.

Inez Pogwizd
Ilość wyświetleń: 3477

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+