Dieta

19 luty 2014
Znane od lat, na początku XX wieku jogurty traktowane były jak lekarstwo i sprzedawane jedynie w aptece. Dzisiaj sklepowe półki uginają się od ich różnorodności: smaków jak i wszelakich dodatków. Od niedawna do marketów trafiły również ich odmiany probiotyczne.
Najważniejsze bakterie
Esencją jogurtu są bakterie. To od ich ilości i jakości zależy jego oddziaływanie na nasz organizm. Naturalny jogurt otrzymujemy z mleka podczas procesu fermentacji, która dokonywana jest przez bakterie.Ważne jest by drobnoustroje fermentowały w mleku żywe w określonych proporcjach i ilości (powyżej 10000000 w jednym mililitrze). Jogurt probiotyczny w odróżnieniu od naturalnego, wzbogacony jest dodatkowo specjalnie wyselekcjonowanym szczepem dobroczynnych bakterii. Zwykłe odmiany bakterii, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych,giną w przewodzie pokarmowym człowieka. Probiotyczne L-casei nie ulegają trawieniu i żywe docierają do jelita grubego gdzie zasiedlają go, rozmnażają się i eliminują ich inne szkodliwe odmiany. W ten sposób pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Działanie probiotyków
Bakterie pro biotyczne przyczepiają się do ścian jelita, chroniąc je przed tymi chorobotwórczymi i gnilnymi. Ograniczają namnażanie się grzybów i wirusów, obniżając pH. Regulują pracę układu pokarmowego i pobudzają system odpornościowy do obrony przed infekcjami. Są doskonałe po kuracji antybiotykowej w okresie wzmożonego stresu oraz przy niewłaściwej diecie. Zaleca się je również przy infekcjach rota wirusowych, nietolerancji laktozy oraz wysokim cholesterolu.
Wybierając jogurt probiotyczny powinnyśmy zwrócić uwagę na kilka informacji:
Sabina Słowińska
Esencją jogurtu są bakterie. To od ich ilości i jakości zależy jego oddziaływanie na nasz organizm. Naturalny jogurt otrzymujemy z mleka podczas procesu fermentacji, która dokonywana jest przez bakterie.Ważne jest by drobnoustroje fermentowały w mleku żywe w określonych proporcjach i ilości (powyżej 10000000 w jednym mililitrze). Jogurt probiotyczny w odróżnieniu od naturalnego, wzbogacony jest dodatkowo specjalnie wyselekcjonowanym szczepem dobroczynnych bakterii. Zwykłe odmiany bakterii, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych,giną w przewodzie pokarmowym człowieka. Probiotyczne L-casei nie ulegają trawieniu i żywe docierają do jelita grubego gdzie zasiedlają go, rozmnażają się i eliminują ich inne szkodliwe odmiany. W ten sposób pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Działanie probiotyków
Bakterie pro biotyczne przyczepiają się do ścian jelita, chroniąc je przed tymi chorobotwórczymi i gnilnymi. Ograniczają namnażanie się grzybów i wirusów, obniżając pH. Regulują pracę układu pokarmowego i pobudzają system odpornościowy do obrony przed infekcjami. Są doskonałe po kuracji antybiotykowej w okresie wzmożonego stresu oraz przy niewłaściwej diecie. Zaleca się je również przy infekcjach rota wirusowych, nietolerancji laktozy oraz wysokim cholesterolu.

photo/storeitfoods.com
Wybierając jogurt probiotyczny powinnyśmy zwrócić uwagę na kilka informacji:
- ilość bakterii w 1 gramie, minimum powinno być ich ok. dziesiątek lub setek milionów.
- widoczna na opakowaniu nazwa szczepu i gatunku bakterii
- szczepy muszą być zdolne do kolonizowania układu pokarmowego
- ważne by była informacja, że są to żywe kultury bakterii Jogurty pomagają nam dbać o zdrowie.
Sabina Słowińska
Ilość wyświetleń: 3491
Polecane hotele
Powiązane artykuły