Dieta
30 październik 2012
Dynia to warzywo wielozadaniowe. Zobaczcie jak zrobić dyniowego muffina, sałatkę z dynią czy dyniowe spaghetti.
Przepisy z dynią w roli głównej

Pumpkin pie 


1/2 kg miąższu dyni (pokrojonego w kostkę),
2 duże jajka + 1 żółtko,
75 g brązowego cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
275 ml słodkiej śmietanki.

Do tego kruchy spód (jak do tarty): 2 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, cukier, można też dodać
mielone orzechy, np. laskowe.

Formę do tarty wykładamy sporządzonym ciastem, zostawiamy trochę do wykrojenia kształtów małych dyń na wierzch ciasta. Spód należy podpiec – najpierw w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut. Później można pozwolić mu wystygnąć i w tym czasie przygotować nadzienie.

Dynię gotujemy na parze. Wystarczy 10 minut, żeby odpowiednio zmiękła. Można ją też upiec w piekarniku. Ugotowaną dynię rozgniatamy widelcem na gładkie pure. W jednej misce należy zmiksować jajka. W rondelku podgrzej śmietankę, cukier i przyprawy. W kuchni będzie unosił się słodki zapach. Potem lekko ostudź śmietankę i dodaj mieszaninę śmietanki i przypraw do zmiksowanych jajek. Lekko rozmieszaj i dodaj pure z dyni. Teraz wszystko dokładnie ze sobą połącz. Powstanie intensywnie pomarańczowa, słodka masa.

Wlej masę dyniową na podpieczony spód i wstaw ciasto do piekarnika (temp. 180 st. C) na kolejne 40 minut. W międzyczasie (u mnie w 20 minucie) połóż na stężałym już cieście wykrojone z pozostałego ciasta dynie lub inne dowolne kształty (można posłużyć się foremkami).
Po mniej więcej 40 minutach pumpkin pie jest gotowy. Ciasto oprócz tego, że świetnie smakuje, jest bardzo zdrowe (jeśli jeszcze bardziej ograniczymy cukier, albo zastąpimy go miodem będzie jeszcze zdrowsze).
 


Spaghetti z dyni makaronowej 

1 dynia makaronowa,
kilka bardzo dojrzałych pomidorów,
1/2 cebuli,
1 ząbek czosnku,
pęczek bazylii,
szczypta cukru,
szczypta soli,
pieprz,
prażone pestki dyni,
starty ser,
oliwa z oliwek.
Najpierw należy ugotować dynię w całości w dużym garnku. Gotować przez 40 minut. Kiedy dynia się ugotuje przekrój ją na pół, wyjmij gniazdo nasienne, a następnie pooddzielaj miąższ. Na jedną porcję wystarczy miąższ z 1/2 dyni.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, dodaj pokrojone drobno pomidory i czosnek. Dopraw pieprzem, solą, cukrem. Posiekaj bazylię i dodaj pod koniec gotowania. Na gotowy sos przełóż „makaron” dyniowy, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj (makaron z dyni jest bardzo jędrny i nie rozpada się szybko). Spaghetti podawaj ze startym parmezanem, pokropione oliwą i posypane prażonymi, pokruszonymi pestkami dyni.
 


Sałatka z dyni z fetą 

około 1 kg miąższu z dyni,
250 g fety,
1 główka karbowanej sałaty,
1 czerwona cebulka,
sok z cytryny,
odrobina pieprzu,
suszona natka pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
garść prażonych pestek słonecznika.
Miąższ dyni należy pokroić w dość dużą kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 30-45 minut (tak aby dynia była miękka, ale nie rozpadała się). Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę kroimy na piórka i marynujemy w soku z cytryny przez co najmniej 15 minut. Następnie odlewamy różowy sok, dodajemy do niego oliwę oraz szczyptę suszonej pietruszki i odrobinę pieprzu. Dokładnie mieszamy.

Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy ostudzoną dynię oraz cebulę. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy. Wszystko polewamy gotowym dressingiem i posypujemy pestkami słonecznika.
 


Dyniowe muffiny 

składniki na 6 muffinów:
1 jajko,
120 g cukru,
70 g masła,
garść startej dyni,
120 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Piekarnik powinien by rozgrzany do temperatury 180 st. C. Tradycyjnie mieszamy ze sobą składniki suche i oddzielnie mokre (rozpuszczając i studząc masło). Dynię dodaj do składników mokrych, ale wcześniej ją odciśnij z nadmiaru soku.

Jeśli ciasto wydaje się tobie zbyt gęste możesz dodać odrobinę jogurtu. Łączymy ze sobą składniki suche i mokre mieszając niezbyt dokładnie. Do formy muffinowej wkładamy papilotki (lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą). Pieczemy przez 20-25 minut aż muffiny urosną i się zarumienią. Muffiny będą miały piękną pomarańczową barwę.
 

 
Monika Prucnel
autorka bloga: VEGE-KIKA
Ilość wyświetleń: 4759

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+