Dieta

21 listopad 2012
Chłodne i deszczowe miesiące to czas, gdy nabieramy większej ochoty na słodycze. Nasz organizm rozpoczyna magazynowanie zapasów na zimę, a psychika potrzebuje pocieszenia przy jesiennej chandrze. Co jednak jeśli nie przepadamy za typowymi słodkościami? Rozwiązaniem może być poniższa propozycja – idealna na poprawę nastroju, ale niezbyt słodka, o konsystencji przypominającej bardziej delikatny chlebek, niż typowe puszyste ciasto
Banany należą do jednych z najbardziej popularnych owoców południowych w naszym kraju – są łatwo dostępne i wdzięczne podczas przygotowywania potraw. To cenne źródło witaminy C, potasu i błonnika, który daje uczucie sytości i skutecznie hamuje ochotę na bardziej tuczące przekąski.
Prezentowane poniżej ciasto pachnie bananami, jest ciężkie i sprężyste, a po jego przygotowaniu, w mieszkaniu, długo unosi się aromat czekolady i migdałów. Ale najważniejsze jest to, że do jego przygotowania wystarcza dosłownie 10 minut, a metoda jest bardzo prosta – połączenie łatwości i czasu przygotowania z naprawdę dobrym smakiem sprawia, że w moim rankingu na jesienne pomysły ten przepis plasuje się dość wysoko.
Do tego ciasta możecie dodać wiele dodatków - orzechy, suszone owoce, herbatniki i to, co znajdziecie pod ręką w domu. Mi jednak najbardziej smakuje w konfiguracji, którą podaję w przepisie.
Prezentowane poniżej ciasto pachnie bananami, jest ciężkie i sprężyste, a po jego przygotowaniu, w mieszkaniu, długo unosi się aromat czekolady i migdałów. Ale najważniejsze jest to, że do jego przygotowania wystarcza dosłownie 10 minut, a metoda jest bardzo prosta – połączenie łatwości i czasu przygotowania z naprawdę dobrym smakiem sprawia, że w moim rankingu na jesienne pomysły ten przepis plasuje się dość wysoko.
Do tego ciasta możecie dodać wiele dodatków - orzechy, suszone owoce, herbatniki i to, co znajdziecie pod ręką w domu. Mi jednak najbardziej smakuje w konfiguracji, którą podaję w przepisie.
fot. amu-am.blogspot.com
Składniki ilość na 1 ciasto (o średnicy 24-25 cm):
- 7 bananów
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- sok z 1/2 cytryny
- tabliczka gorzkiej czekolady
- garść migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: 10 min | Pieczenie: 1 godz.
1. Masło roztapiamy w garnuszku ustawionym na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Banany rozgniatamy na jednolitą masę - ja wykorzystuję do tego tłuczek/ucieracz do mojito, ale równie dobrze możecie wykorzystać widelec. Do masy bananowej dodajemy sok z 1/2 cytryny.
3. Migdały kroimy (nie muszą być posiekane, wystarczy przecięcie migdała na 2-4 części), podobnie postępujemy z czekoladą.
4. Do roztopionego masła wsypujemy cukier, mieszamy.
5. Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dolewamy masło z cukrem, mieszamy. Dodajemy masę bananową, następnie czekoladę i migdały. Całość dokładnie mieszamy - ciasto powinno mieć dość gęstą i klejącą się konsystencję.
6. Ciasto wykładamy do formy (posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą) i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni. Pieczemy przez godzinę, studzimy w uchylonym piekarniku.
fot. amu-am.blogspot.com
RADA: Ciasto jest mało słodkie, jeśli wolicie "słodkie słodycze" możecie dodać więcej cukru.
Smacznego!
Agata Piłka
autorka bloga: amu-am.blogspot.com
Ilość wyświetleń: 4562
Polecane hotele
Powiązane artykuły