Dieta

30 listopad 2012
Zawsze bardzo cieszą mnie imprezy i spotkania towarzyskie, podczas których królują desery lub przekąski – można ich przyrządzić zdecydowanie więcej, pobawić się smakiem i zaskoczyć gości. Doskonałą okazją do takich eksperymentów są Andrzejki.
Do zabawowych spotkań, którym towarzyszy alkohol, zdecydowanie bardziej pasują przekąski niesłodkie. Dlatego na wieczór andrzejkowy, proponuję Wam uzupełnić menu, składające się z koreczków, kanapek oraz śledzia, trzema szybkimi przystawkami:
• selerowymi frytkami - pyszne w towarzystwie ketchupu z odrobiną cynamonu lub majonezu;
• bazyliowym guacamole - idealne do kanapek, chipsów, paluszków i frytek;
• krążkami cebulowymi - proste do przyrządzenia i wielokrotnie tańsze od tych z fastfoodów czy supermarketów.
Selerowe frytki
• selerowymi frytkami - pyszne w towarzystwie ketchupu z odrobiną cynamonu lub majonezu;
• bazyliowym guacamole - idealne do kanapek, chipsów, paluszków i frytek;
• krążkami cebulowymi - proste do przyrządzenia i wielokrotnie tańsze od tych z fastfoodów czy supermarketów.
Selerowe frytki
fot. amu-am.blogspot.com
Ponieważ w mojej kuchni znajdziecie sposób absolutnie na wszystko, nie mogło zabraknąć sposobu na niemal niezdrowe danie z zupełnie zdrowego składnika. A to wszystko - błyskawicznie, tanio i banalnie.
Składniki:
2 porcje
- 1 duży seler (bulwa)
- oliwa
- sól
Przygotowanie:
15 min
- Seler myjemy i dokładnie obieramy.
- Kroimy warzywo w słupki - podobne do frytek. Seler jest dość twardy, dlatego potrzebny nam będzie wytrzymały nóż i trochę siły w rękach.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wkładamy kawałki selera. Jedna porcja powinna zajmować całe dno patelni, nie układamy selera w kilku warstwach. Od czasu do czasu mieszamy. Uwaga! Jeśli na warzywie pozostawimy resztę wody po myciu - oliwa będzie mocno pryskała!
- Smażymy około 5-10 minut, do zarumienienia skórki warzywa z każdej strony.
- Frytki wyjmujemy na talerz (wyłożony ręcznikiem papierowym), odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Delikatnie solimy.
Frytki najlepiej smakują na gorąco - same lub z dowolnie wybranym sosem.
Bazyliowe guacamole
Bazyliowe guacamole
fot. amu-am.blogspot.com
Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie avocado. Poszczególne rodzaje mogą zawierać paprykę, pomidory, cebulę, kolendrę i wiele innych przypraw.
Składniki :
2-4 porcje
- 1 duże dojrzałe avocado
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 papryczki chilli
- sok z 1/2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie:
10 min
10 min
- Czosnek ucieramy w moździerzu z solą, na możliwie jak najgładszą papkę.
- Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki avocado oraz sok z limonki. Całość ucieramy na jednolitą masę.
- Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, chilli oraz bazylię siekamy. Dodajemy do masy, mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Krążki cebulowe
fot. amu-am.blogspot.com
Szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Smak ciasta możecie dowolnie modyfikować eksperymentując z różnymi przyprawami oraz ziołami.
Składniki
3-4 porcje
- 2 cebule
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 1 sucha bułka
- 1 l oleju do smażenia
Przygotowanie:
15-20 min
15-20 min
- Cebulę kroimy w około 1 cm plastry i rozdzielamy krążki.
- Mieszamy składniki na ciasto - mąkę, jajko, sól, proszek do pieczenia, mleko
- Bułkę ścieramy na drobnych oczkach
- Rozgrzewamy olej
- Cebulę zanurzamy w cieście, następnie odsączamy i dokładnie moczymy w bułce tartej.
- Wkładamy partiami na głęboki, wrzący olej.
- Kiedy krążki zrobią się złociste, wyjmujemy je z oleju.
- Po wyjęciu odsączamy nadmiar oleju na ręczniku papierowym.
Ilość wyświetleń: 5319
Polecane hotele
Powiązane artykuły