Dieta
30 listopad 2012
Zawsze bardzo cieszą mnie imprezy i spotkania towarzyskie, podczas których królują desery lub przekąski – można ich przyrządzić zdecydowanie więcej, pobawić się smakiem i zaskoczyć gości. Doskonałą okazją do takich eksperymentów są Andrzejki.
Do zabawowych spotkań, którym towarzyszy alkohol, zdecydowanie bardziej pasują przekąski niesłodkie. Dlatego na wieczór andrzejkowy, proponuję Wam uzupełnić menu, składające się z koreczków, kanapek oraz śledzia, trzema szybkimi przystawkami:
• selerowymi frytkami - pyszne w towarzystwie ketchupu z odrobiną cynamonu lub majonezu;
• bazyliowym guacamole - idealne do kanapek, chipsów, paluszków i frytek;
• krążkami cebulowymi - proste do przyrządzenia i wielokrotnie tańsze od tych z fastfoodów czy supermarketów.

Selerowe frytki
 

fot. amu-am.blogspot.com

Ponieważ w mojej kuchni znajdziecie sposób absolutnie na wszystko, nie mogło zabraknąć sposobu na niemal niezdrowe danie z zupełnie zdrowego składnika. A to wszystko - błyskawicznie, tanio i banalnie.

Składniki:
2 porcje
  • 1 duży seler (bulwa)
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie:
15 min
  1. Seler myjemy i dokładnie obieramy.
  2. Kroimy warzywo w słupki - podobne do frytek. Seler jest dość twardy, dlatego potrzebny nam będzie wytrzymały nóż i trochę siły w rękach.
  3. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wkładamy kawałki selera. Jedna porcja powinna zajmować całe dno patelni, nie układamy selera w kilku warstwach. Od czasu do czasu mieszamy. Uwaga! Jeśli na warzywie pozostawimy resztę wody po myciu - oliwa będzie mocno pryskała!
  4. Smażymy około 5-10 minut, do zarumienienia skórki warzywa z każdej strony.
  5. Frytki wyjmujemy na talerz (wyłożony ręcznikiem papierowym), odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Delikatnie solimy.
Frytki najlepiej smakują na gorąco - same lub z dowolnie wybranym sosem.

Bazyliowe guacamole
 

fot. amu-am.blogspot.com

Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie avocado. Poszczególne rodzaje mogą zawierać paprykę, pomidory, cebulę, kolendrę i wiele innych przypraw.

Składniki :
2-4 porcje
  • 1 duże dojrzałe avocado
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/2 papryczki chilli
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
Przygotowanie:
10 min
  1. Czosnek ucieramy w moździerzu z solą, na możliwie jak najgładszą papkę.
  2. Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki avocado oraz sok z limonki. Całość ucieramy na jednolitą masę.
  3. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, chilli oraz bazylię siekamy. Dodajemy do masy, mieszamy. Przyprawiamy do smaku.

Krążki cebulowe
 

fot. amu-am.blogspot.com

Szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Smak ciasta możecie dowolnie modyfikować eksperymentując z różnymi przyprawami oraz ziołami.

Składniki
3-4 porcje
  • 2 cebule
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1 sucha bułka
  • 1 l oleju do smażenia 
Przygotowanie:
15-20 min
  1. Cebulę kroimy w około 1 cm plastry i rozdzielamy krążki.
  2. Mieszamy składniki na ciasto - mąkę, jajko, sól, proszek do pieczenia, mleko
  3. Bułkę ścieramy na drobnych oczkach
  4. Rozgrzewamy olej
  5. Cebulę zanurzamy w cieście, następnie odsączamy i dokładnie moczymy w bułce tartej.
  6. Wkładamy partiami na głęboki, wrzący olej.
  7. Kiedy krążki zrobią się złociste, wyjmujemy je z oleju.
  8. Po wyjęciu odsączamy nadmiar oleju na ręczniku papierowym.

SMACZNEGO!

Agata Piłka
autorka bloga: amu-am.blogspot.com
Ilość wyświetleń: 5319

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+