Dieta
21 czerwiec 2013
Jedną z najbardziej rozpowszechnionych na świecie diet alternatywnych jest wegetarianizm. Klasyczny, wywodzący się z terenów Bliskiego Wschodu, wegetarianizm polega na ograniczeniu sposobu żywienia do konsumpcji wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego. A jakie są jego odmiany?
Unikanie spożywania produktów mięsnych jest najczęściej związane z przekonaniami religijnymi czy światopoglądowymi.
Propagatorzy wegetarianizmu chwalą jego pozytywny wpływ na długość życia i ochronę przez chorobami takimi jak: otyłość czy cukrzyca.
Należy jednak pamiętać, że w przypadku niektórych grup ludności (dzieci czy osoby pracujące fizycznie) bardzo istotne jest by stosowana dieta była prawidłowo zbilansowana i dostarczała organizmowi wszystkie niezbędne składniki.
Na przestrzeni lat wykreowano kilka odmian wegetarianizmu.

Radykalne odmiany wegetarianizmu:
  • WEGANIZM – stosujący unikają nie tylko spożywania produktów mięsnych, ale także żywności pochodzenia mięsnego: nabiału, jajek czy nawet miodu.
  • WITARIANIZM – założenia diety nie pozwalają na konsumpcję żywności, która została podgrzana do temperatury wyższej niż 42ºC. Gwarantuje to, że występujące w produktach witaminy, składniki mineralne i enzymy zostaną zachowane. Witarianie unikają również picia kawy i herbaty, wybierają wodę i nieprzetworzone soki.
photo/vivasaudavel2010.blogspot.com

Łagodne odmiany wegetarianizmu:
– SEMIWEGETARIANIZM:
  • LAKTOWEGETARIANIZM – łac. lactis – mleko; Dieta dopuszcza stosowanie mleka i jego przetworów. Unika się spożywania podpuszczki, która jest składnikiem serów, serków i galaretek. Dieta jest najczęściej stosowana przez wyznawców buddyzmu i hinduizmu.
  • OWOWEGETARIANIZM – łac. ovum – jajko; Zabroniona jest konsumpcja mleka i produktów mlecznych oraz wszelkiego rodzaju mięs, natomiast dozwolone jest spożywanie jaj.
  • LAKTOOWOWEGETARIANIZM - dołączenie do diety wysokobiałkowych produktów mlecznych sprawia, że staje się racjonalna i ograniczane jest ryzyko niedoborów.
  • PESCOWEGETARIANIZM – łac. pesco – ryba; poza mlekiem, produktami mlecznymi, jajami i miodem dopuszczalne jest spożywanie ryb i owoców morza. Z diety wyłączone zostaje jedynie czerwone mięso i drób.

A ty wolisz radykalną czy łagodnią odmianę?

Katarzyna Pawlak, inżynier technologii żywności i żywienia człowieka
Ilość wyświetleń: 3772

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+