Dieta

6 grudzień 2012
Zmiana sposobu żywienia wymaga dużego wysiłku, ale powinna przede wszystkim dawać radość i przyjemność. Zdrowe odżywianie to nie dieta, to nawyk na całe życie. Dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia – Hanna Stolińska doradza, co i jak jeść, żeby czuć się zdrowo i lekko.
Błędy, błędy, błędy
Głównymi błędami osób, które chcą schudnąć są:
Głównymi błędami osób, które chcą schudnąć są:
- głodówki,
- omijanie posiłków, które sprzyja wieczornym napadom obżarstwa,
- ograniczenie produktów zbożowych, które może prowadzić do ketozy,
- nadmierne spożycie owoców, zwłaszcza zamiast pełnowartościowej kolacji,
- zwiększone spożycie produktów białkowych, prowadzące między innymi do zakwaszenie organizmu.
Regularność przede wszystkim
Kluczem do sukcesu, podczas odchudzania, jest regularne spożywanie pięciu posiłków dziennie, najlepiej z zachowaniem trzygodzinnych odstępów między nimi. Regularność w odżywianiu jest bardzo ważna – Jeżeli omijamy posiłki, kolejne spożyte pożywienie będzie odkładane przez organizm na „gorsze czasy”. To proste działanie. – tłumaczy dietetyczka Hanna Stolińska – Organizm będzie gromadził zapasy, ponieważ nie będzie wiedział czy za chwilę znowu nie będzie głodował.- wyjaśnia.

fot. feedourfamilies.com
Osobom przechodzącym na zdrową dietę, najwięcej problemów sprawia wypracowanie regularności w jedzeniu śniadań i kolacji. – Ze względu na spowolniony metabolizm w trakcie snu, kolację należy spożywać nie później niż 2-3 godziny przed pójściem spać. Jeżeli najemy się tuż przed snem, organizm nie zdąży spalić spożytego posiłku. Drugim newralgicznym momentem dla naszego organizmu jest poranek. Długa przerwa między ostatnim, a pierwszym posiłkiem dnia sprawia, że organizm o poranku potrzebuje substancji odżywczych. Dlatego śniadanie powinniśmy zjeść nie później niż godzinę po przebudzeniu. – doradza dietetyczka.
Co jeść?
Produkty zbożowe
Pierwszymi i najważniejszymi składnikami zbilansowanej diety są pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak: ciemne pieczywo, płatki owsiane, brązowy ryż, gruboziarniste kasze i makaron razowy. – Nieprzetworzone produkty zbożowe mają wysoką wartość energetyczną i odżywczą, którą uwalniają bardzo powoli, dzięki temu organizm dłużej jest „najedzony”. – wyjaśnia pani Hanna – Oprócz tego, są źródłem wielu witamin i bardzo ważnego, dla procesu trawiennego, błonnika.
Wokół produktów zbożowych narosło wiele dietetycznych mitów. Wiele osób uważa, że to właśnie one są odpowiedzialne za tycie. – Nie do końca mogę zgodzić się z tym stwierdzeniem. – mówi pani Stolińska – Produkty zbożowe, same w sobie, nie są kaloryczne, pod warunkiem, że nie łączymy ich z tłuszczami np. sosami, oliwą lub olejem. Dlatego bombami kalorycznym są takie potrawy jak: smażony na oleju ryż lub pasta z tłustym sosem. Osoby chcące zrzucić nadmierne kilogramy, powinny pamiętać o tym, że węglowodany z produktów zbożowych są bardzo wolno przetwarzane przez organizm, dlatego nie należy spożywać produktów, z tej grupy, w drugiej połowie dnia.

fot. talkingaboutmenshealth.com
Warzywa i owoce
Wszyscy wiedzą, że warzywa i owoce to ważne składniki diety, jednak mało kto wie, że gotowane lub surowe warzywa powinny być podstawą każdego posiłku. – Wiele osób, jedząc obiad myśli, że odrobina surówki na talerzu to optymalna dzienna porcja warzyw. To bardzo niebezpieczny mit. – objaśnia dietetyczka – Warzywa powinny być podstawą posiłku, dlatego nakładając na talerz porcję obiadu, warto rozpocząć od nałożenia dużej porcji warzyw, a dopiero potem dołożyć do nich mięso lub rybę i inne dodatki.
Na szczęście warzywa można jeść bez ograniczeń, wręcz im więcej tym lepiej, ponieważ nie dość, że są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, ale są też nisko kaloryczne.
Trochę inna sytuacja jest w przypadku owoców. – Duża zawartość fruktozy sprawia, że walcząc o piękną figurę, owoce powinniśmy jeść z umiarem, najlepiej w pierwszej połowie dnia np. na drugie śniadanie. – radzi pani Hanna.
Produkty mleczne
Wybierając w sklepie mleko i jego przetwory, należy pamiętać, żeby kupować te odtłuszczone. Wielbiciele tłustych żółtych serów, fety i mozzarelli będą, z tego powodu, niepocieszeni.
Pełnotłuste produkty mleczne należy zastąpić naturalnymi jogurtami, kefirami i twarogami. Dobrym pomysłem na śniadanie jest np. twarożek z rzodkiewką i pieczywem.
Mięso
Jednym z najważniejszych produktów, bez którego większość ludzi nie wyobraża sobie życia, jest mięso. – Przy dużym wyborze mięs i wędlin powinniśmy pamiętać o jednej, złotej zasadzie. – przypomina Hanna Stolińska – Niezależnie od kaloryczności diety nie należy przekraczać jednej porcji (150g) mięsa w ciągu dnia. Najchudszymi rodzajami mięsa są drób, cielęcina i chuda wołowina. – zaznacza dietetyczka – Kupując wędliny, pamiętajmy o wyborze najmniej przetworzonych produktów, najlepiej drobiowych.
Przygotowując mięso powinniśmy ograniczyć się do pieczenia, gotowania, grillowania, duszenia i podsmażanie, ale pamiętajmy, bez tłuszczu! Niedopuszczalne jest też panierowanie mięs, sama panierka potrafi być bardziej kaloryczna niż, obtoczone w niej, mięso.
Regularne, odpowiednio skomponowane posiłki to początek drogi ku zdrowej diecie. W kolejnym artykule powiemy Wam, co jeszcze można zmienić w codziennym menu, żeby dobrze się czuć i pięknie wyglądać.
Ilość wyświetleń: 4651
Polecane hotele
Powiązane artykuły