Dieta

5 sierpień 2014
Na rynku jest obecnie tak różnorodny wybór herbat, że z pewnością każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie. Warto sięgnąć również po czerwona herbatę, która ma specyficzne właściwości oraz może dostarczyć ciekawych wrażeń smakowych.
Azjatyckie korzenie
W starożytności, wyjątkowo ceniona, zarezerwowana była wyłącznie dla cesarza. Wywodzi się z terenów dzisiejszej Azji, większość jej produkcji pochodzi z Chin oraz Tajlandii. Ma charakterystyczny gorzkawy posmak, stąd nie każdemu przypada do gustu. Jednak można posmakować ją w aromatyzowanej formie: cytrynowej lub pomarańczowej. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza krótkiemu (w porównaniu z czarną herbatą) procesowi fermentacji, dzięki czemu listki zachowują swoje drogocenne właściwości, czerwonawy kolor oraz ziemisto-korzenny aromat.
Parzenie jest sztuką
Sposób parzenia herbaty ma duże znaczenie dla jej właściwości oraz wartości smakowych. Do parzenia najlepiej używać przegotowanej, miękkiej wody lub mineralnej. Woda bezpośrednio z kranu jest zbyt twarda. Idealny do parzenia jest porcelanowy dzbanek oraz liściasta wersja herbaty. Pozostawiona na 3 do 7 minut doskonale uwolni swoje wartości, a przelana do porcelanowych filiżanek będzie ujmować nie tylko smakiem lecz także wykwintnym aromatem.
Właściwości
Czerwona herbata zwana jest często „zabójcą tłuszczu” ponieważ pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Reguluje przeminę materii, aktywuje jelita do pracy, pobudzając tym samym cały metabolizm i przyspieszając spalanie tłuszczów. Herbatka oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych składników dzięki czemu nasz układ pokarmowy prawidłowo pracuje, a skóra staje się zdrowsza i gładsza. Wpływa również na układ krwionośny, obniżając poziom szkodliwego cholesterolu oraz poprawiając ciśnienie krwi. Obniża więc ryzyko chorób serca i miażdżycy. Czerwona herbata pozytywnie wpływa także na pamięć i koncentrację, działając uspokajająco i kojąco po ciężkim dniu w pracy. Warto podkreślić, że czerwona herbata zawiera dużą ilość polifenolii oraz flawonoidów, które przeciwdziałają nowotworom, a zawarty w niej cynk, pierwiastek piękna, wzmacnia skórę, paznokcie oraz włosy. Fluor eliminuje próchnicę. Nie bez znaczenie są również zawarte w niej olejki eteryczne oraz białka.
Poprzez swoje drogocenne właściwości czerwona herbata z powodzeniem może zastąpić nam wiele suplementów diety, a jej kojący aromat i ujmujący smak pozwoli odkryć nam nowy wymiar herbaty, szczególnie tej poprawnie parzonej w pięknym, porcelanowym dzbanku.
Sabina Słowińska
W starożytności, wyjątkowo ceniona, zarezerwowana była wyłącznie dla cesarza. Wywodzi się z terenów dzisiejszej Azji, większość jej produkcji pochodzi z Chin oraz Tajlandii. Ma charakterystyczny gorzkawy posmak, stąd nie każdemu przypada do gustu. Jednak można posmakować ją w aromatyzowanej formie: cytrynowej lub pomarańczowej. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza krótkiemu (w porównaniu z czarną herbatą) procesowi fermentacji, dzięki czemu listki zachowują swoje drogocenne właściwości, czerwonawy kolor oraz ziemisto-korzenny aromat.
Parzenie jest sztuką
Sposób parzenia herbaty ma duże znaczenie dla jej właściwości oraz wartości smakowych. Do parzenia najlepiej używać przegotowanej, miękkiej wody lub mineralnej. Woda bezpośrednio z kranu jest zbyt twarda. Idealny do parzenia jest porcelanowy dzbanek oraz liściasta wersja herbaty. Pozostawiona na 3 do 7 minut doskonale uwolni swoje wartości, a przelana do porcelanowych filiżanek będzie ujmować nie tylko smakiem lecz także wykwintnym aromatem.
Właściwości
Czerwona herbata zwana jest często „zabójcą tłuszczu” ponieważ pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Reguluje przeminę materii, aktywuje jelita do pracy, pobudzając tym samym cały metabolizm i przyspieszając spalanie tłuszczów. Herbatka oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych składników dzięki czemu nasz układ pokarmowy prawidłowo pracuje, a skóra staje się zdrowsza i gładsza. Wpływa również na układ krwionośny, obniżając poziom szkodliwego cholesterolu oraz poprawiając ciśnienie krwi. Obniża więc ryzyko chorób serca i miażdżycy. Czerwona herbata pozytywnie wpływa także na pamięć i koncentrację, działając uspokajająco i kojąco po ciężkim dniu w pracy. Warto podkreślić, że czerwona herbata zawiera dużą ilość polifenolii oraz flawonoidów, które przeciwdziałają nowotworom, a zawarty w niej cynk, pierwiastek piękna, wzmacnia skórę, paznokcie oraz włosy. Fluor eliminuje próchnicę. Nie bez znaczenie są również zawarte w niej olejki eteryczne oraz białka.

photo/howbenefitstea.com
Poprzez swoje drogocenne właściwości czerwona herbata z powodzeniem może zastąpić nam wiele suplementów diety, a jej kojący aromat i ujmujący smak pozwoli odkryć nam nowy wymiar herbaty, szczególnie tej poprawnie parzonej w pięknym, porcelanowym dzbanku.
Sabina Słowińska
Ilość wyświetleń: 2621
Polecane hotele
Powiązane artykuły