Dieta

17 październik 2012
Żeby nasza fryzura była piękne i lśniąca wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Oto kilka wegetariańskich przepisów, dzięki którym nasze włosy będą zdrowe i zachwycające.
Pasta z białej fasoli a'la smalec
Składniki:
Składniki:
- szklanka białej fasoli (Piękny Jaś lub drobniejsza),
- 8 łyżek oleju (ja dałam 4 łyżki oleju rzepakowego oraz 4 łyżki oleju lnianego),
- 1/2 cebulki,
- sporo suszonego oregano (lub majeranku),
- ćwiartka jabłka,
- sól.
Fasolę zamocz na noc, ugotuj i odcedź pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Następnie zmiksuj na gładkie pure (razem z wodą). Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju rzepakowego i zeszklij bardzo drobno posiekaną cebulkę. Kiedy cebulka dobrze się zeszkli i odrobinę zacznie się rumienić, dodaj pure z fasoli. Teraz zmiksuj jabłko i dodaj do duszącej się na patelni fasolowej pasty. Oczywiście nie gotujemy pasty zbyt długo. Wystarczy, że lekko zgęstnieje i dobrze połączy się z tłuszczem. Nie powinna się zarumienić. Doprawiamy solą morską i ewentualnie pieprzem oraz dużą ilością oregano. Jeszcze ciepłą mieszamy z 3 łyżkami oleju lnianego i przekładamy do słoiczka. Na wierzchu polewamy odrobiną oleju.
Sałatka ze szpinaku i nektarynki (lub brzoskwini)
Składniki:
Sałatka ze szpinaku i nektarynki (lub brzoskwini)
Składniki:
- 250 g świeżych liści szpinaku,
- 2 jędrne nektarynki,
- 1/2 białej cebuli cukrowej,
- 200 g sera feta,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Liście szpinaku porwij na mniejsze kawałki. Nektarynki pokrój w dość dużą kostkę. Cebulkę w cienkie półplasterki. Fetę pokrusz albo pokrój w kostkę. Do tego przygotuj sos będący połączeniem jedynie soku z cytryny i oliwy z oliwek (bez soli!). Sałatkę można doprawić odrobiną pieprzu.
Owsiane bułeczki z rodzynkami i suszonymi śliwkami
Składniki na około 10 bułeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 7 łyżek jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki wody,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1/3 szklanki cukru (może być waniliowy – zrobiony samodzielnie z prawdziwej laski wanilii, albo cukier brązowy),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki rodzynków,
- 1/2 szklanki suszonych śliwek (można zastąpić je daktylami),
- 3 łyżki oleju,
- 1 żółtko,
- białko do posmarowania oraz otręby pszenne do posypania.
Do miski wsyp mąki, płatki owsiane, bakalie, sól. W rondelku rozmieszaj wodę z jogurtem, podgrzej (ma być ciepła, nie gorąca!). Dodaj do jogurtu cukier oraz drożdże, wymieszaj i wlej do mąki. Przykryj ściereczką i pozwól drożdżom wyrosnąć (30 minut). Teraz dobrze zagnieć ciasto, dodając do niego żółtko oraz olej. Tym razem ciasto pozostaw pod przykryciem nawet 1,5 godziny. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat posypany mąką. Uformuj z ciasta duży i gruby prostokąt. Podziel prostokąt na 10 mniejszych. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków, przykryj ściereczką na kolejne pół godziny. Na sam koniec posmaruj bułeczki rozmąconym białkiem i posyp otrębami, albo płatkami owsianymi. Teraz możesz upiec te drożdżowe słodkości w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20-30 minut (najlepiej z termoobiegiem). Bułeczki są dość kruche, lekko wilgotne dzięki dodatkowi bakalii i pełne w smaku. Dobrze smakują same, ale jeszcze lepiej posmarowane twarożkiem i dżemem.
Monika Prucnel
autorka bloga Vege Kika
Ilość wyświetleń: 3528
Polecane hotele
Powiązane artykuły