Dieta

11 grudzień 2012
Kichacie i prychacie? Mam dla was super przepis na deserową bombę witaminową. Dzięki niemu, mimo szarugi za oknem, mój dom rozkwita, wypełniony po brzegi cenną witaminą C. Gdy znudzą się Wam wszelkiego rodzaju soki i przeciery cytrusowe, gdy dżemy przestaną cieszyć, a na domiar złego potrzebny Wam będzie deser, który zachwyci najbardziej wymagających gości – ubierzcie się ciepło i wyjdźcie do sklepu po 3 limonki.
Te żółtawozielone owoce, powszechnie uprawiane w regionach tropikalnych i subtropikalnych, mają intensywny kwaskowaty zapach i zawierają więcej witaminy C niż cytryny. Ich skórka jest cienka i delikatna, dlatego podczas przygotowywania z nich np. ozdób kulinarnych musimy obchodzić się z nimi ostrożnie, aby nie straciły swojego kształtu.
Sama tarta nie należy do najszybszych w przygotowaniu i najłatwiejszych ciast, ale efekt wart jest zachodu – deser prezentuje się elegancko, jest lekki i ma delikatny smak, który przywołuje na myśl wspomnienie lata.
Składniki:
Ciasto:
* 230 g mąki pszennej
* 60 g cukru pudru
* szczypta soli
* 100 g miękkiego masła
*1 żółtko
* 3 łyżki zimnej wody
* bułka tarta
Krem:
* 250 g serka mascarpone
* sok i skórka z 3 limonek
* 2 jajka i 1 białko
* 150 g drobnego cukru
* 200 ml śmietany kremówki 30%
* cukier waniliowy: 2 łyżeczki drobnego białego cukru + pół laski wanilii
* 100 g suszonych żurawin
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min | Chłodzenie: 1,5 godz. | Pieczenie: 20 min
Ciasto:
Sama tarta nie należy do najszybszych w przygotowaniu i najłatwiejszych ciast, ale efekt wart jest zachodu – deser prezentuje się elegancko, jest lekki i ma delikatny smak, który przywołuje na myśl wspomnienie lata.
Składniki:
Ciasto:
* 230 g mąki pszennej
* 60 g cukru pudru
* szczypta soli
* 100 g miękkiego masła
*1 żółtko
* 3 łyżki zimnej wody
* bułka tarta
Krem:
* 250 g serka mascarpone
* sok i skórka z 3 limonek
* 2 jajka i 1 białko
* 150 g drobnego cukru
* 200 ml śmietany kremówki 30%
* cukier waniliowy: 2 łyżeczki drobnego białego cukru + pół laski wanilii
* 100 g suszonych żurawin
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min | Chłodzenie: 1,5 godz. | Pieczenie: 20 min
Ciasto:
- Przygotowujemy osobno składniki suche i osobno mokre: w jednym naczyniu mieszamy mąkę z solą i cukrem, w drugim masło z żółtkiem.
- Do masła z żółtkiem dodajemy 1/2 składników suchych i 2 łyżki wody, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą część składników suchych i łyżkę wody, mieszamy. Ciasto nie powinno zbyt mocno kleić się do dłoni - jeśli tak się dzieje, dosypujemy odrobinę mąki i mieszamy. Gdy z ciasta uda się uformować kulę (ciasto będzie odchodziło od rąk), układamy ją na folii spożywczej, zawijamy i schładzamy przez godzinę.
- Formę do tarty (ja piekłam w formie o średnicy 25,5 cm, wysokości 3,5 cm) natłuszczamy masłem, posypujemy bułką tartą, wstawiamy do zamrażalnika.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy (można podsypać górę oraz dół ciasta mąką) na wymiar nieco większy od formy. Delikatnie przekładamy do formy, przycinamy ciasto do brzegów (aby nie wystawało poza nią).
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut.
Gdy spód tarty się piecze, przechodzimy do robienia kremu:
- Laskę wanilii rozcinamy na pół, wyjmujemy wanilię i mieszamy z 2 łyżeczkami cukru.
- Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy przygotowany cukier waniliowy.
- Skórkę z limonek ścieramy na drobnych oczkach tarki i dodajemy. W osobnym naczyniu mieszamy serek mascarpone z jajkami, cukrem i sokiem z limonek. Całość mieszamy mikserem - dość krótko, do momentu połączenia składników.
- Do masy przekładamy bitą śmietanę. Dodajemy żurawiny, delikatnie mieszamy.
A teraz faza końcowa:
- Na przestudzone ciasto wlewamy masę (będzie półpłynna). Wstawiamy ciasto do piekarnika ustawionego na 140 stopni, pieczemy przez 40 minut.
fot. amu-am.blogspot.com
- Gdy ciasto się upiecze - wyłączamy piekarnik, układamy na tarcie cienkie plasterki limonki i zamykamy piekarnik na 5 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i studzimy tartę.
- 12. Podajemy po ostudzeniu.
Rada: Masa ma dość kremową konsystencję (zbliżoną do wilgotnego sernika), w wypadku trudności z krojeniem dobrze jest nóż zmoczyć w zimnej, gotowanej wodzie.
SMACZNEGO!
Agata Piłka
autorka bloga: amu-am.blogspot.com
Ilość wyświetleń: 4308
Polecane hotele
Powiązane artykuły