Dieta
21 październik 2012
W dzisiejszych czasach producenci żywności i twórcy nachalnych reklam chcą nam wmówić, że ich produkty są najlepsze i najzdrowsze. Na co nie warto się nabierać?

Czekolada do smarowania

Kremy czekoladowe do smarowania pieczywa składają się głównie z tłuszczu, cukru, odrobiny miazgi z orzechów i mleka w proszku. Ponad połowa słoika to czysty cukier! Rzeczywiście, kanapki z czekoladą na śniadanie dostarczą nam dużo energii, ale po takim posiłku szybko poczujemy głód. Po krótkiej euforii związanej z „zastrzykiem cukrowym” pojawi się ospałość i zmęczenie. Kremy czekoladowe to zero wartości odżywczych, za to mnóstwo pustych kalorii. W dodatku najczęściej naszpikowane są sztucznymi dodatkami: emulgatorami, barwnikami i tłuszczami trans. Są pyszne, ale należy je spożywać najrzadziej, jak tylko się da.


lovefoodeat.com

Sztuczny miód

Wartość odżywcza sztucznego miodu jest znacznie niższa od tego prawdziwego. Miód naturalny ma bogatszy skład chemiczny z powodu różnorodności źródeł nektaru., który pszczoły zbierają na wolności. Pszczoły, które produkują miód sztuczny karmione są zwykłym rafinowanym cukrem, a bywa i tak, że takie „ulepki” powstają bez żadnego udziału owadów. Robione są z syropu ziemniaczanego z dodatkiem sztucznych barwników, aromatów i esencji smakowych. Taki twór pozbawiony jest tego, co w prawdziwym miodzie najlepsze: cennych kwasów organicznych, enzymów, mikroelementów (potas, fosfor, magnez, wapno, żelazo) i witamin z grupy B.



yp.pl

Gazowane napoje

Gazowane napoje składają się w głównej mierze z wody, cukru i dwutlenku węgla. Zawierają też substancje smakowe i konserwujące, takie jak benzoesan sodu, który został uznany za najbardziej szkodliwy konserwant. Puszka zwykłej coli zawiera 35 gram cukru (7 kostek). Z kolei napoje o obniżonej zawartości kalorii słodzone są aspartamem, który jest bardzo niebezpieczną dla organizmu substancją. Nie wiadomo, co gorsze. Ponadto kwas fosforowy zawarty w coli wiąże wapń, magnez i cynk, a duża dawka cukru sprzyja wydalaniu wapnia. Picie coli sprzyja więc szybkiemu wydalaniu cennych pierwiastków. Lepszym wyborem jest picie prawdziwego soku.

Produkty light

Dziś w wersji light można kupić prawie wszystko. Jest to jednak często pułapka, na którą należy uważać. W produktach tych zamiennikami cukru są substancje słodzące, takie jak: sorbitol, mannitol lub izomalt. Z kolei najczęściej stosowane zamienniki tłuszczu to: skrobia modyfikowana, mączka chleba świętojańskiego, inulina oraz guma ksantanowa. Jeżeli masz do wyboru zjedzenie tradycyjnego produktu o większej kaloryczności lub produktu light z dodatkiem wyżej wymienionych zapychaczy, warto wybrać ten pierwszy. „Lekkie” produkty nie są rozwiązaniem dla osób pragnących schudnąć. Często mają tylko kilkanaście kalorii mniej od tych tradycyjnych, a przynoszą dużą szkodę dla organizmu.

 

Agata Końko

Ilość wyświetleń: 3421

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+