Dieta
18 kwiecień 2013
Co jeść, żeby poprawić sobie nastrój? Jak czerpać energię z pożywienia? Poznaj skuteczne sposoby, które pozwolą ci w szybki i łatwy sposób tryskać niewyczerpanymi dawkami wigoru.
Zmęczenie jesienno-zimowe już dawno dało o sobie znać, odczuwasz je nawet teraz, kiedy nadeszła wiosna. Przesilenie wiosenne również nie sprzyja dobremu nastrojowi – wyczerpanie, bóle głowy, brak dobrego humoru, senność to tylko nieliczne objawy, które ci doskwierają.

Zwróć uwagę na to, co jesz. Staraj się wybierać te produkty, które pozwolą ci w szybkim tempie powrócić do formy:

Szpinak – wspomaga leczenie anemii, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, zawiera witaminy A, B, C, E, K oraz kwas foliowy. Musisz pamiętać, że jego składniki odżywcze zanikają pod wpływem wysokiej temperatury. Najlepiej spożywaj go w postaci surowej lub przygotowuj go w parowarze.
Banany – znajdują się w nich związki hormonalne, takie jak serotonina i norepinefryna, które są regulatorami systemu nerwowego. Ponadto znajdziesz w nich witaminy A, B1, B2, B12, C, D i E oraz minerały, takie jak: fluor, fosfor i magnez.
Jabłka – zawierają witaminy A, B1, B2, C oraz E, regulują przemianę materii, są lekkostrawne. Ponadto charakteryzuje je spora dawka błonnika, pęczniejącego w żołądku. Znajdziesz w nich pektyny, krzem, potas oraz przeciwutleniacze.
Orzechy – bogate źródło antyoksydantów, witaminy E, B1, niacyny, a także selenu (najwięcej jest go w orzechach brazylijskich). Możesz jeść je od razu z łupiny, prażone, solone, w miodzie, papryce, czekoladzie – nowością są orzeczy o smaku wasali.
Morskie ryby – znajdziesz w nich tłuszcze nienasycone oraz kwas omega-3, a także witaminy A, B1, B2, B6, B12, PP i D. Po zjedzeniu ich przez długi czas czujemy się syte, ponieważ zawierają wartościowe białko. Sięgnij po śledzie, makrelę, tuńczyka, sardynkę czy łososia.
Owoce morza – tak samo jak ryby morskie są źródłem wartościowego białka. Posiadają witaminy B12, PP, są bogate w jod, cynk, fluor i selen. Czas ich przygotowania nie jest długi, dlatego w jego trakcie nie tracą wartości odżywczych. Zdecyduj się na kalmary, ostrygi, krewetki czy małże.

photo/flickr.com


Radości dodadzą ci przede wszystkim warzywa i owoce. Z umiarem jednak sięgaj po te drugie, ponieważ zawierają sporo cukru. Natomiast bez obaw decyduj się jeść warzywa pod każdą postacią. Pij herbatki ziołowe, jak również zieloną i czerwoną herbatę, które oczyszczą twój organizm z toksyn. Staraj się jeść rozsądnie, pamiętaj o regularności, lepiej jeść częściej, a mniejsze porcje. Odstaw również słodycze – pozwalaj sobie na małą przyjemność raz w tygodniu, celebruj ten dzień, przyrządzaj sama zdrowe ciasta i smakołyki.

Jarosława Wylotek

ZOBACZ TAKŻE:

Chronodieta

Co jeść, żeby mieć piękną cerę, włosy, paznokcie
Ilość wyświetleń: 4139

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+