Dieta
9 listopad 2012
Swoich znajomych z pracy przyzwyczaiłam do poniedziałkowych wypieków. Przeważnie w weekend znajduję chwilę czasu na to, aby wypróbować jakiś nowy przepis na ciasta, ciastka, muffiny, babeczki, cukierki, czekoladki… Uwielbiam przygotowywać słodycze i patrzeć na to jakie są ładne, gdy stoją przede mną na talerzu, już gotowe. Niestety sama nie przepadam za ich jedzeniem – dlatego większość wypieków wędruje z mojego domu prosto do pracy.
Dzisiaj również postawiłam talerz pełen muffinów, jednak po pierwszych kęsach na twarzach znajomych pojawiło się zaskoczenie – wypiek nie był bowiem słodki! Przygotowałam muffiny z papryką, serem feta, oliwkami i nacią pietruszki.

To przypomniało mi o moich innych próbach przygotowywania w wersji wytrawnej potraw, które zazwyczaj kojarzą się z wykonaniem w wersji słodkiej.

Uwaga! Nie wszystkim taka odmiana przypada do gustu, jest jednak idealna dla tych, którzy albo nie przepadają za słodkościami, albo nie boją się eksperymentować i nie mają silnie zakorzenionych przekonań o tylko jednym zastosowaniu danego produktu.

Jesień to nie tylko sezon dyni, jabłek i śliwek, ale również gruszek. Te owoce przeważnie widzę w zestawieniu z jabłkami w ciastach i deserach, ale przecież równie smacznie smakują w zestawieniu z bardziej ostrymi smakami.


fot. amu-am.blogspot.com

Wytrawne gruszki są idealne jako przystawka, ale nie należy zapominać o tym, że są dość sycące - dlatego z powodzeniem zastąpią mniejszy posiłek, np. kolację.
Nie wiem, jakie miny będą mieli Wasi goście, gdy ich skosztują, ale moi mieli zdziwione - nie mogli uwierzyć, że takie połączenie smaków może przynieść tak nieoczekiwanie smaczny efekt.


fot. amu-am.blogspot.com

Składniki na 6 sztuk:
  • 3 twarde gruszki
  • garstka żurawiny suszonej
  • 50 g sera pleśniowego typu lazur (z niebieską pleśnią)
  • 2 plasterki sera żółtego
  • plaster boczku
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • sól, pieprz ziołowy, suszone oregano
  • kawałki plasterków pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:
Czas przygotowania15 min
Pieczenie: 35 min
1. Gruszki myjemy, przekrawamy na pół, wykrawamy ogonki i gniazda nasienne.
2. Gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym. Kroimy składniki: ser pleśniowy w kostkę, ser żółty oraz boczek w paski, zioła siekamy.
3. Układamy pokrojone składniki na połówkach owoców, przyprawiamy. Na każdej gruszce kładziemy 1/6 plasterka pomarańczy.
4. Wstawiamy gruszki do piekarnika na 180-200 stopni, na około 35 minut - gruszki powinny zmięknąć, a sery częściowo się stopić.

Smacznego!

Agata Piłka
autorka bloga: amu-am.blogspot.com
Ilość wyświetleń: 4274

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+