Dieta
6 listopad 2012
Dieta kojarzy się nam z wyrzeczeniami, głodem, skrupulatnym liczeniem kalorii i długimi godzinami spędzonymi w kuchni. To nie prawda! Dieta to nie krótkotrwały sposób odżywiania podjęty w celu zrzucenia zbędnych kilogramów - to sposób na zdrowe życie. W końcu jesteśmy tym co jemy.
Zdrowa, zbilansowana dieta to taka, która każdemu z nas zapewnia maksymalne korzyści zdrowotne. Dla laika rzeczą niemożliwą jest skomponowanie diety tak, aby zawierała zalecaną w ilości składników odżywczych, określoną w normach żywieniowych. Dlatego warto skorzystać z prostych podpowiedzi, które pozwolą nam zmienić dietę na zdrowszą.

Wszyscy wiemy jak wygląda słynna „Piramida żywieniowa”, ostatnio specjaliści dodali, u jej podstawy, codzienną aktywność fizyczną, dopasowaną do aktualnej wydolności organizmu. Dlatego, powinniśmy jeść 5 posiłków dziennie w możliwie regularnych odstępach czasu oraz znaleźć czas na ruch. Takie połączenie sprawi, że będziemy czuć się zdrowo i lekko.
 

Nowa piramida żywienia
fot. www.our-food-recipes.com

Komponując dzienną dietę powinniśmy pamiętać, że każdy zbilansowany posiłek powinien zawierać kolorowe warzywa i owoce – najlepiej surowe lub gotowane na parze oraz węglowodany złożone. Jednak przygotowując obiad, nikt z nas nie będzie ważył każdego składnika posiłku, a następnie liczył w nim zawartości białka, węglowodanów, tłuszczów itp. Przyrządzając posiłek najłatwiej kierować się indeksem glikemicznym (IG).
Zasada jest prosta: Produkty o niskim IG można spożywać praktycznie bez ograniczeń, te o wysokim IG należy z diety wykluczyć. Dobieranie produktów z odpowiednim indeksem glikemicznym, w połączeniu z aktywnością fizyczną, pozwalają utrzymać stały poziom glukozy we krwi, zapobiegając, w ten sposób, napadom niepohamowanego apetytu związanego z pobudzeniem ośrodka głodu w mózgu.

Ośrodek głodu reguluje nasz apetyt i jest bardzo wrażliwy na wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi – im gwałtowniejszy spadek tym większe uczucie głodu. Po posiłkach o niskim IG poziom glukozy we krwi spada powoli, po słodyczach, które mają wysoki indeks glikemiczny, spadek występuje bardzo gwałtownie. Taki stan powoduje, że zjadamy znacznie więcej niż organizmowi potrzeba. Nie zastanawiamy się wtedy nad prawidłowym skomponowaniem posiłku – po prostu zjadamy kolejne słodycze i wpadamy w błędne koło!

Dorota Witkowska
doradca dietetyczny i żywieniowy
Ilość wyświetleń: 5557

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+