Zdrowie
20 marzec 2013
Tyrozyna jest w naszym organizmie syntetyzowana z aminokwasu fenyloalaniny. Bogatym jej źródłem są ryby, produkty sojowe, jaja, orzechy, nasiona dyni, a także awokado i banany.
Czym jest tyrozyna?
Najnowsze badania wykazały, że tyrozyna odgrywa dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, a jej niedobór może okazać się przyczyną poważnych schorzeń.

Wykazano, że tyrozyna jest prekursorem syntezy norepinefryny i dopaminy. Obydwie substancje powodują pobudzenie aktywności centralnego układu nerwowego i działają jako naturalne związki przeciwdepresyjne.

Tyrozyna okazała się być także prekursorem melaniny - pigmentu ułatwiającego opalanie i chroniącego skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego.

photo/nydailynews.com


Tyrozyna uczestniczy także w syntezie hormonów tarczycy – tyroksyny. Badania wykazały także, że tyrozyna stymuluje produkcję hormonu wzrostu, wpływa na działanie nadnerczy i przysadki.

Naukowcy wskazują również, że aminokwas ten jest tzw. adaptogenem, chroniącym nas przed skutkami stresu, wysokim ciśnieniem krwi, zmęczeniem i smutkiem. Dzięki swojej unikalnej budowie chroni nasz organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami tlenowymi. Działa jako jedna z najsilniejszych substancji antyoksydacyjnych i zapobiega utlenianiu tłuszczów.

Piotr Derentowicz
Ilość wyświetleń: 4066

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+