Dieta
29 listopad 2012
Andrzejkowa noc z 29 na 30 listopada to czas wróżb, przepowiedni i ostatnich przed adwentem imprez. Od niedawna, do popularnego wróżenie z wosku dołączył nowy sposób przepowiadania przyszłości – chińskie ciasteczka z wróżbą. Słodki przepis na poznanie przyszłości.
Ciasteczka z wróżbą są popularnym deserem w Chinach i w krajach Azji Wschodniej, gdzie wręczane są na koniec każdego posiłku. W środku każdego ciastka ukrywa się karteczka z sentencją-poradą, która zmieni nasze życie na lepsze.
 

fot. amu-am.blogspot.com

W Andrzejkowy wieczór, możemy zaskoczyć naszych znajomych połączeniem tradycyjnych słowiańskich sposobów przepowiadania przyszłości z tymi azjatyckimi. W ciasteczkach ukryjmy odpowiedzi na różne pytania i przepowiednie na przyszłość. Puśćmy wodze fantazji i same stwórzmy rady „chińskich mędrców”.

Same ciasteczka, trudno uznać za prawdziwy deser – są słodkie i bardzo twarde, ale walory smakowe nie są w nich najważniejsze. Najważniejsza jest wróżba.

Składniki na około 50 ciasteczek:
  • 600 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • migdały - tyle sztuk ile ciasteczek
  • karteczki z wróżbami (zwijamy w rulonik)

Przygotowanie:
Ciasto: 45 min | Pieczenie: 20 min
  1. Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy jajka i oliwę (olej). Bardzo dokładnie mieszamy.
  2. Ciasto nie może zbyt mocno kleić się do dłoni, ponieważ będziemy je rozwałkowywać. Jeśli tak się dzieje - dosypujemy mąkę.
  3. Część ciasta odrywamy (do rozwałkowania), pozostałą część zostawiamy w naczyniu i przykrywamy wilgotną ściereczką.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na około 2-5 mm (w zależności od tego jak grube ciasteczka chcemy robić - zbyt cienkie będą się rwały, zbyt grube będą bardzo twarde).
  5. Z ciasta wycinamy okręgi lub kwadraty, na środku układamy migdał i zwitek z wróżbą, a następnie sklejamy rogi i zawijamy ciasteczko tak, aby uzyskało pożądany kształt np. taki jak uszko do barszczu.
  6. Układamy na blasze, na papierze do pieczenia.
  7. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

RADY:
  • Ciasto można podzielić na kilka części i każdą z nich inaczej przyprawić. Ja podzieliłam ciasto na trzy: jedną porcję pozostawiłam bez zmian, do drugiej dosypałam łyżkę cynamonu, do ostatniej - łyżkę czekolady w proszku.
  • Mąkę najlepiej dodawać partiami, tak aby uniknąć nadmiernej twardości ciasta po wypieczeniu.

Anna Piłka
autorka bloga: amu-am.blogspot.com
Ilość wyświetleń: 4895

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+