Dieta

29 listopad 2012
Andrzejkowa noc z 29 na 30 listopada to czas wróżb, przepowiedni i ostatnich przed adwentem imprez. Od niedawna, do popularnego wróżenie z wosku dołączył nowy sposób przepowiadania przyszłości – chińskie ciasteczka z wróżbą. Słodki przepis na poznanie przyszłości.
Ciasteczka z wróżbą są popularnym deserem w Chinach i w krajach Azji Wschodniej, gdzie wręczane są na koniec każdego posiłku. W środku każdego ciastka ukrywa się karteczka z sentencją-poradą, która zmieni nasze życie na lepsze.
fot. amu-am.blogspot.com
W Andrzejkowy wieczór, możemy zaskoczyć naszych znajomych połączeniem tradycyjnych słowiańskich sposobów przepowiadania przyszłości z tymi azjatyckimi. W ciasteczkach ukryjmy odpowiedzi na różne pytania i przepowiednie na przyszłość. Puśćmy wodze fantazji i same stwórzmy rady „chińskich mędrców”.
Same ciasteczka, trudno uznać za prawdziwy deser – są słodkie i bardzo twarde, ale walory smakowe nie są w nich najważniejsze. Najważniejsza jest wróżba.
Składniki na około 50 ciasteczek:
- 600 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- migdały - tyle sztuk ile ciasteczek
- karteczki z wróżbami (zwijamy w rulonik)
Przygotowanie:
Ciasto: 45 min | Pieczenie: 20 min
- Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy jajka i oliwę (olej). Bardzo dokładnie mieszamy.
- Ciasto nie może zbyt mocno kleić się do dłoni, ponieważ będziemy je rozwałkowywać. Jeśli tak się dzieje - dosypujemy mąkę.
- Część ciasta odrywamy (do rozwałkowania), pozostałą część zostawiamy w naczyniu i przykrywamy wilgotną ściereczką.
- Ciasto rozwałkowujemy na około 2-5 mm (w zależności od tego jak grube ciasteczka chcemy robić - zbyt cienkie będą się rwały, zbyt grube będą bardzo twarde).
- Z ciasta wycinamy okręgi lub kwadraty, na środku układamy migdał i zwitek z wróżbą, a następnie sklejamy rogi i zawijamy ciasteczko tak, aby uzyskało pożądany kształt np. taki jak uszko do barszczu.
- Układamy na blasze, na papierze do pieczenia.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
RADY:
- Ciasto można podzielić na kilka części i każdą z nich inaczej przyprawić. Ja podzieliłam ciasto na trzy: jedną porcję pozostawiłam bez zmian, do drugiej dosypałam łyżkę cynamonu, do ostatniej - łyżkę czekolady w proszku.
- Mąkę najlepiej dodawać partiami, tak aby uniknąć nadmiernej twardości ciasta po wypieczeniu.
Ilość wyświetleń: 4895
Polecane hotele
Powiązane artykuły