Dieta
17 październik 2012
Podstawowym składnikiem włosa jest keratyna oraz tłuszcze i związki mineralne. Wypadanie włosów to jedna z pierwszych oznak, że w naszym jadłospisie zaczęło czegoś brakować. Niestety zdarza się to często u osób, które decydują się przejść na dietę wegetariańską, a nie mają pojęcia o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania. Jesteś na diecie bezmięsnej i zastanawiasz się jak dostarczyć sobie niezbędnych składników odżywczych, aby mieć piękne i mocne włosy? Oto kilka ważnych wskazówek.
Graj w zielone

Zbyt monotonna dieta może powodować wypadanie włosów, dlatego najważniejsze jest jej urozmaicanie. Zacznij od ciemnozielonych warzyw. Rośliny o jadalnych zielonych liściach, takie jak szpinak, brokuły, brukselka, sałata, natka pietruszki czy pokrzywa zawierają duże ilości żelaza. Pierwiastek ten zapobiega wypadaniu włosów oraz wpływa na ich połysk i ładny kolor. Inne źródła żelaza w diecie to m.in. suszone owoce.

Siarka

Wytwarzane w naskórku białko (keratyna) zbudowane jest ze związków siarki i azotu. To właśnie siarka odpowiada za sprężystą i niełamliwą konstrukcję włosa. Warto zadbać, aby w jadłospisie znalazły się składniki zawierające ten cenny pierwiastek. Siarkę znajdziesz chociażby w... cebuli. Można ją jeść zarówno w wersji surowej jak i gotowanej. Pierwiastek ten zawierają również takie warzywa jak czosnek, kapusta czy czarna rzepa, a także żółtko jajka. Wystarczy jeść często zupę cebulową i surówkę z czarnej rzepy, a włosy na pewno szybko wrócą do dobrej kondycji.

Białko

Rośliny strączkowe są jednym z głównych źródeł białka w diecie wegetariańskiej. Jednak nie samą soją wegetarianin żyje. Trzeba pamiętać też o innych warzywach strączkowych: o ciecierzycy, groszku i o mnóstwie odmian fasoli. Gotowana biała fasola na przykład znakomicie wpływa na piękny wygląd włosów, ponieważ oprócz protein niezbędnych w procesie wzrostu włosa zawiera też spore ilości żelaza, zapobiegającego ich wypadaniu. Fasola i inne warzywa strączkowe zawierają spore ilości kwasu foliowego, który działa na włosy wzmacniająco.

Tłuszcze roślinne

Orzechy, pestki i oleje roślinne – te wszystkie produkty zawierają zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także cenne witaminy. Orzechy są wartościowym źródłem kwasu omega-3, cynku, selenu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E), które wpływają na gęstość i połysk włosów. Najlepiej wybierać: orzechy laskowe, włoskie, migdały oraz orzechy nerkowca. Szczególnie dużą zawartość cynku, zwanego pierwiastkiem piękna mają migdały, więc aby zapobiec wypadaniu włosów i zagęścić czuprynę, warto je chrupać od czasu do czasu. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziesz też w jadalnych liściach, siemieniu lnianym i w olejach roślinnych (najbardziej wartościowe są te tłoczone na zimno), zwłaszcza w oleju lnianym. Kwasy omega-3 i omega-6 zapobiegają przesuszaniu i łamaniu się włosów – ich źródło to m.in. pestki dyni i awokado.

Ziarna zbóż

Pełnoziarniste pieczywo oraz brązowy ryż polecane są niemalże w każdej zdrowej diecie. Nic dziwnego, w zewnętrznej otoczce ziarna znajdują się spore ilości witamin z grupy B oraz witamina E, żelazo, fosfor, potas i wapń, które wzmacniają włosy i sprawiają, że są gęste i zyskują połysk. Brązowy ryż na przykład zawiera sporo cynku, który sprawia, że włosy są zdrowe, gęste i lśniące. Dobrym nawykiem jest zaczynanie dnia od ciepłej owsianki na mleku z dodatkiem orzechów i bakalii. Płatki owsiane mają dużo witamin, które wzmacniają włosy, nadają im blask i przywracają zdrowy wygląd skórze.

Nabiał

Jajka to źródło siarki i pełnowartościowego białka oraz wielu witamin, m.in. A, D i witamin z grupy B. Witaminy te wpływają na wzmocnienie włosów, ich grubość i wytrzymałość. Przetwory mleczne takie jak jogurt naturalny i świeże mleko stanowią cenne źródło wapnia i białka. Mleko zawiera też biotynę, zwaną witaminą H, albo witaminą urody. Jej głównym zadaniem jest regulacja pracy gruczołów łojowych w skórze. Objawem niedoboru biotyny jest nadmierne przetłuszczanie się włosów. Inne jej źródła to m.in. kalafior, soczewica i drożdże. Należy zwracać uwagę na wplatanie do swojego menu produktów, które mają korzystny wpływ na wzrost i wzmocnienie włosów – warzyw, olejów roślinnych, nabiału czy jajek. Włosy nie tylko przestaną nadmiernie wypadać, ale też zaczną szybciej rosnąć i będą ładniejsze. Pamiętaj też, że jak w przypadku każdej zdrowej diety, również tutaj warto ograniczać spożycie mocnej kawy, herbaty oraz alkoholu. Włosom nie sprzyjają również zbyt ostre potrawy, duże ilości cukrów i tłuszczów zwierzęcych. 

Monika Prucnel
autorka bloga Vege Kika
Ilość wyświetleń: 5259

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+