Dieta

31 grudzień 2012
Karnawał jest czasem zabawy i radości, a doskonałe, modne drinki mogą tę zabawę urozmaicić. Pamiętajmy, że alkohol ma być tylko dodatkiem do imprezy, a nie jej podstawą.
DRINKI
Pina Colada
Ten słodki, śmiatankowo-ananasowy drink został uznany za w roku 1978 za drink narodowy Puerto Rico.
Pina Colada
Ten słodki, śmiatankowo-ananasowy drink został uznany za w roku 1978 za drink narodowy Puerto Rico.

fot. robdrinki.pl
Składniki:
- 30 ml białego rumu,
- 30 ml mleczka kokosowego,
- 90 ml soku ananasowego,
- 3 cząstki świeżego ananasa,
- 5 kostek pokruszonego lodu.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki – z wyjątkiem cząstek ananasa - zmiksuj w blenderze.
- Zmiksowane składniki przełóż do dużego kieliszka.
- Kieliszek udekoruj ananasem.
Margarita
Ten drink pochodzi z Meksyku. Do tej pory powstało wiele jego wariacji, choć najpopularniejszą jest ta na bazie likieru typu triple sec i soku z limonki.

fot. pixelatedcrumb.com
Składniki:
- 40 ml tequili,
- 20 ml likieru typu triple sec,
- 20 ml soku z limonki (ewentualnie cytryny),
- kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
- Brzeg kieliszka przetrzyj lionką, postaw go do góry nogami na spodu wypełnionym gruboziarnistą solą i odstaw, aby sól dobrze przyschła do brzegów kieliszka.
- Kostki lodu pokrusz i wrzuć do shakera.
- Dolej tequilę, sok z limonki i likier.
- Potrząsaj shakerem przez kilka sekund.
- Przelej do kieliszków – uważaj, aby nie naruszyć soli.
Mojito
Ten kubański drink zyskał rozgłos dzięki samemu Ernestowi Hemingwayowi.
Ten kubański drink zyskał rozgłos dzięki samemu Ernestowi Hemingwayowi.

fot. kuchnia.deante.pl
Składniki:
- 45 ml białego rumu,
- 2 gałązki mięty,
- 2 łyżeczki cukru,
- 90 ml wody gazowanej,
- sok z połowy limonki,
- 4 kostki lodu.
Przygotowanie:
- Na dnie szklanki rozgnieć listki mięty z kilkoma cząstkami limonki i cukrem (cukier ma się rozpuścić).
- Dołóż kostki lodu, dolej biały rum, sok z limonki i napełnij szklankę woda gazowaną.
- Wymieszaj wszystko dokładnie. • Szklankę (najlepiej przezroczystą, wysoką) udekoruj łodyżką z listkami mięty i plasterkiem limonki.
KOKTAJLE
Aksamitny brzask

fot. weddingbycolor.com
Składniki:
- 2 plastry świeżego ananasa,
- 1 łyżeczka cukru,
- 50 ml winiaku,
- 10 ml słodkiej śmietanki,
- pokruszony lód.
Przygotowanie:
- Pokrusz lód i wypełnij nim kieliszki do 1/3 ich wysokości.
- Plastry ananasa pokrój na niewielkie kawałki i zmiksuj je z cukrem.
- Dodaj alkohol i śmietankę, krótko miksuj na najniższych obrotach miksera (blendera).
- Napój przelej do kieliszków.
Słoneczny drink

fot. scienceofdrink.com
Składniki:
- 30 ml likieru miętowego,
- 10 ml likieru chartreuse.
Przygotowanie:
- Likier miętowy nalewaj powoli, po wypukłej stronie łyżeczki, do kieliszka.
- W ten sam sposób wlej likier chartreuse.
Żar tropików
fot. delish.com
Składniki:
- 30 ml pomarańczowego likieru curaçao
- 20 ml likieru wiśniowego,
- woda sodowa (ewentualnie gazowana),
- kilka kostek lodu,
- plasterki brzoskwini do dekoracji.
Przygotowanie:
- Zmiksuj kostki lodu.
- Do zmiksowanego lodu wlej curaçao i likier.
- Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką barową.
- Przez sitko przelej do szklanek, dopełnij je zimną wodą sodową.
- Szklanki udekoruj brzoskwinią.
Życzę miłej zabawy już podczas przygotowywania drinków!
Sabina Sosnowska
Ilość wyświetleń: 5613
Polecane hotele
Powiązane artykuły