Dieta

22 grudzień 2012
Przygotowanie i jedzenie świątecznych specjałów może zaowocować niechcianym przyrostem wagi. Możesz jednak temu zapobiec wystarczy, że będziesz przestrzegać kilku prostych zasad.
1. Nie podjadaj w trakcie gotowania
Po całym dniu spędzonym w kuchni i przy suto zastawionym stole możesz czuć się przejedzona lub nabawić się wzdęć czy niestrawności. Oczywiście trzeba próbować wszystkich przygotowywanych dań, ale należy ograniczyć to do niezbędnego minimum.
2. Nie siadaj do stołu z pustym żołądkiem
Nie popadajmy jednak ze skrajności w skrajność, mimo iż nie należy podjadać każdej gotowanej potrawy, nie powinnaś też siadać do stołu wygłodniała. To bardzo często popełniany błąd. Takie podejście sprawia, że jesteśmy w stanie zjeść o wiele więcej niż naprawdę potrzebujemy.
3. Nakładaj małe porcje
Jeśli chcesz spróbować wszystkich dwunastu wigilijnych potraw, nakładaj sobie małe porcje. W ten sposób zaspokoisz ciekawość i apetyt, a nie ucierpi na tym twoja sylwetka
4. Zrezygnuj z "wypełniaczy"
Na świątecznym stole znajduje się tyle wyjątkowych przysmaków, że wysokokaloryczny chleb wydaje się zupełnie zbędny.
5. Zastanów się czy już jesteś syta
Zadaj sobie pytanie czy jesteś jeszcze głodna, czy to tylko twoje oczy chcą zobaczyć na talerzu kolejną porcję pierogów.
6. Nie spędzaj całych świąt przy stole
Wystarczy szybki spacer lub wyjście na sanki, dzięki temu przyspieszysz metabolizm i spalisz część świątecznych kalorii. Jeśli w okresie świąt chcesz jeść więcej, zwiększ też swoją aktywność fizyczną, parę minut na rowerze stacjonarnym lub proste ćwiczenia, które można wykonać w domu pomogą w zachowaniu zgrabnej sylwetki.
7. Wigilia w wersji fit
Dla osób wyjątkowo dbających o linię i otwartych na odejście od tradycyjnych przepisów proponujemy lekką zmianę tradycyjnych wigilijnych potraw. Możesz zamienić smażonego karpia czy śledzia w oleju na ryby pieczone lub przygotowane na parze, barszcz możesz podać bez uszek , a majonezowe sosy zastąpić tymi robionymi na bazie jogurtu naturalnego.
Podsumowując:
Jeśli zachowasz umiar w jedzeniu i równowagę między czasem spędzonym przy stole, a tym poświęconym na aktywność fizyczną, nie masz się o co martwić. Pamiętaj jednak, że Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy okres, nie pozwól, aby magiczną atmosferę popsuło liczenie kalorii czy indeksu glikemicznego .
Zatem nie dajmy się zwariować, jeśli cały rok czekasz na którąś ze swoich ulubionych wigilijnych potraw, nie odmawiaj sobie dokładki, zbędne kilogramy zawsze będziesz mogła spalić, w nowym roku, na siłowni.
Laura Kunczik
Po całym dniu spędzonym w kuchni i przy suto zastawionym stole możesz czuć się przejedzona lub nabawić się wzdęć czy niestrawności. Oczywiście trzeba próbować wszystkich przygotowywanych dań, ale należy ograniczyć to do niezbędnego minimum.
2. Nie siadaj do stołu z pustym żołądkiem
Nie popadajmy jednak ze skrajności w skrajność, mimo iż nie należy podjadać każdej gotowanej potrawy, nie powinnaś też siadać do stołu wygłodniała. To bardzo często popełniany błąd. Takie podejście sprawia, że jesteśmy w stanie zjeść o wiele więcej niż naprawdę potrzebujemy.
3. Nakładaj małe porcje
Jeśli chcesz spróbować wszystkich dwunastu wigilijnych potraw, nakładaj sobie małe porcje. W ten sposób zaspokoisz ciekawość i apetyt, a nie ucierpi na tym twoja sylwetka
4. Zrezygnuj z "wypełniaczy"
Na świątecznym stole znajduje się tyle wyjątkowych przysmaków, że wysokokaloryczny chleb wydaje się zupełnie zbędny.
5. Zastanów się czy już jesteś syta
Zadaj sobie pytanie czy jesteś jeszcze głodna, czy to tylko twoje oczy chcą zobaczyć na talerzu kolejną porcję pierogów.
6. Nie spędzaj całych świąt przy stole
Wystarczy szybki spacer lub wyjście na sanki, dzięki temu przyspieszysz metabolizm i spalisz część świątecznych kalorii. Jeśli w okresie świąt chcesz jeść więcej, zwiększ też swoją aktywność fizyczną, parę minut na rowerze stacjonarnym lub proste ćwiczenia, które można wykonać w domu pomogą w zachowaniu zgrabnej sylwetki.
7. Wigilia w wersji fit
Dla osób wyjątkowo dbających o linię i otwartych na odejście od tradycyjnych przepisów proponujemy lekką zmianę tradycyjnych wigilijnych potraw. Możesz zamienić smażonego karpia czy śledzia w oleju na ryby pieczone lub przygotowane na parze, barszcz możesz podać bez uszek , a majonezowe sosy zastąpić tymi robionymi na bazie jogurtu naturalnego.
Podsumowując:
Jeśli zachowasz umiar w jedzeniu i równowagę między czasem spędzonym przy stole, a tym poświęconym na aktywność fizyczną, nie masz się o co martwić. Pamiętaj jednak, że Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy okres, nie pozwól, aby magiczną atmosferę popsuło liczenie kalorii czy indeksu glikemicznego .
Zatem nie dajmy się zwariować, jeśli cały rok czekasz na którąś ze swoich ulubionych wigilijnych potraw, nie odmawiaj sobie dokładki, zbędne kilogramy zawsze będziesz mogła spalić, w nowym roku, na siłowni.
Laura Kunczik
Ilość wyświetleń: 4365
Polecane hotele
Powiązane artykuły