Dieta

29 marzec 2013
W Azji to podstawa pożywienia milionów ludzi. Na Zachodzie zainteresowanie tym produktem pojawiło się dopiero wraz z modą na kuchnię japońską. A jak jest w Polsce?
Tofu dość często nazywa się serem, ponieważ jego powstawanie przypomina wytwarzanie serów mlecznych. Różnica jednak jest dość istotna. Tofu produkowane jest z mleka sojowego, a jego smak zupełnie nie przypomina żadnego sera mlecznego.
Ten sojowy wyrób można przygotować na wiele sposobów. Znakomicie współgra z przyprawami i można go łączyć ze smakami kuchni śródziemnomorskiej, hinduskiej, afrykańskiej, bałkańskiej czy naszej Polskiej. Znakomicie w potrawach zastępuje śmietanę, ser, twaróg, jajka, albo jogurt. Za pomocą miksera można stworzyć z niego kremy, musy, sosy, czy ciasteczka. Jednak nie jest on tylko zwykłym substytutem. Produkt ten nadaje potrawom nowego, lekkiego i subtelnego smaku. Tofu może być zarówno grillowane, wędzone, marynowane, smażone, czy pieczone, a wraz z sosem może stanowić danie główne. Bywa również dodatkiem do potraw warzywnych, sałatek lub makaronów.
Tofu może stanowić pełnowartościowy zamiennik białka zwierzęcego, gdyż w jego skład wchodzi taki sam komplet aminokwasów egzogennych. Choć tak naprawdę, ten sojowy produkt jest zdrowszy od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera cholesterolu i ma o wiele mniej tłuszczów nasyconych niż mięso. Jest to także źródło witaminy E i witamin z grupy B oraz wapnia. Spożywanie go jest korzystne dla diabetyków, gdyż pomaga kontrolować poziom cukru. Jest też alternatywą, dla kobiet, które nie mogą stosować hormonalnej terapii zastępczej, ponieważ fitoestrogeny znajdujące się w soi pomagają w walce z dolegliwościami, które są związane z menopauzą.
Przepis na sałatkę z makaronem i tofu
Składniki:
½ kostki (90 g) tofu marynowanego
150 g ugotowanego makaronu razowego świderki
ok. 5 drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
100 g obranego słonecznika
świeże liście rukoli
Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy słonecznik, krótko go smażymy, a następnie dorzucamy do niego suszone pomidory. W między czasie kroimy w drobną kostkę tofu. Wrzucamy na patelnię „serek” sojowy i wraz ze słonecznikiem oraz pomidorami smażymy go przez ok. 3 minuty. Następnie do całości dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy na patelni dodając do smaku ukolę oraz sól i pieprz, i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Po ok. 3 minutach ściągamy całość z ognia i już możemy rozkoszować się przyrządzonym daniem.
Anna Pasternak
Ten sojowy wyrób można przygotować na wiele sposobów. Znakomicie współgra z przyprawami i można go łączyć ze smakami kuchni śródziemnomorskiej, hinduskiej, afrykańskiej, bałkańskiej czy naszej Polskiej. Znakomicie w potrawach zastępuje śmietanę, ser, twaróg, jajka, albo jogurt. Za pomocą miksera można stworzyć z niego kremy, musy, sosy, czy ciasteczka. Jednak nie jest on tylko zwykłym substytutem. Produkt ten nadaje potrawom nowego, lekkiego i subtelnego smaku. Tofu może być zarówno grillowane, wędzone, marynowane, smażone, czy pieczone, a wraz z sosem może stanowić danie główne. Bywa również dodatkiem do potraw warzywnych, sałatek lub makaronów.
Tofu może stanowić pełnowartościowy zamiennik białka zwierzęcego, gdyż w jego skład wchodzi taki sam komplet aminokwasów egzogennych. Choć tak naprawdę, ten sojowy produkt jest zdrowszy od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera cholesterolu i ma o wiele mniej tłuszczów nasyconych niż mięso. Jest to także źródło witaminy E i witamin z grupy B oraz wapnia. Spożywanie go jest korzystne dla diabetyków, gdyż pomaga kontrolować poziom cukru. Jest też alternatywą, dla kobiet, które nie mogą stosować hormonalnej terapii zastępczej, ponieważ fitoestrogeny znajdujące się w soi pomagają w walce z dolegliwościami, które są związane z menopauzą.

photo/webmd.com
Przepis na sałatkę z makaronem i tofu
Składniki:
½ kostki (90 g) tofu marynowanego
150 g ugotowanego makaronu razowego świderki
ok. 5 drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
100 g obranego słonecznika
świeże liście rukoli
Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy słonecznik, krótko go smażymy, a następnie dorzucamy do niego suszone pomidory. W między czasie kroimy w drobną kostkę tofu. Wrzucamy na patelnię „serek” sojowy i wraz ze słonecznikiem oraz pomidorami smażymy go przez ok. 3 minuty. Następnie do całości dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy na patelni dodając do smaku ukolę oraz sól i pieprz, i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Po ok. 3 minutach ściągamy całość z ognia i już możemy rozkoszować się przyrządzonym daniem.
Anna Pasternak
Ilość wyświetleń: 4113
Polecane hotele
Powiązane artykuły