Dieta
21 maj 2013
Obawiasz się restrykcyjnej diety, brakuje ci witamin, chcesz się poczuć lekko i witalnie – jest na to sposób. Prosta dieta, która ułatwi ci pozbycie się największego wroga, rozwiąże twoje problemy.
Toksyny – co to takiego?
Toksyny pochodzą przede wszystkim z tego, co jemy i czym oddychamy. Równowaga twojego organizmu zostaje naruszona, jeżeli spożywasz duże ilości produktów przetworzonych, które w procesie przemiany materii nie są w pełni wydalane z organizmu. Zalegają w nim tworząc zbiór substancji toksycznych, niekorzystnie wpływających na twój organizm.

Jakie konsekwencje?
Gorzej się czujesz, nie masz tyle energii, co wcześniej, nieustannie odczuwasz przemęczenie, nie tryskasz już energią, masz chwiejne nastroje, brak ci koncentracji, a może masz problemy skórne lub męczy cię alergia? To właśnie konsekwencje nadmiaru toksyn w organizmie. Mogą również powodować zdecydowanie bardziej poważne dolegliwości, dlatego powinnaś już zawczasu zadbać o swoją dietę.

Dieta antytoksynowa
- Codziennie wypijaj minimum 2 litry płynów, niesłodzonych, najlepiej wodę mineralną niegazowaną czy herbatki ziołowe (z hibiskusa, żurawiny, róży) albo przegotowaną wodę z cytryną
- Unikaj alkoholu pod każdą postacią. Raz na jakiś czas możesz pozwolić sobie na kieliszek czerwonego wytrawnego wina, które przyspieszy twoje trawienie
- Pozbądź się tłustego mięsa ze swojego menu, zrezygnuj ze smalcu, słoniny, boczku
- Zacznij spożywać chudy ser biały, napoje mleczne fermentowane (np. jogurt, maślanka)
- Postaw na ryby i jajka (pamiętaj, by jajka jeść w ograniczonych ilościach)
- Staraj się niemal całkowicie ograniczyć jedzenie słodyczy, odstaw biały cukier
- Ogranicz majonez i inne tłuste sosy, również te, które przyrządza się na zasmażce z mąki i masła, jak pomidorowy czy chrzanowy
- Unikaj mocnej kawy i herbaty
- Surówki i sałaty nie polewaj tłustym sosem, zamiast niego używaj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia wzbogaconej kilkoma kroplami cytryny
- Używaj wielu rodzajów ziół. Staraj się nie kupować gotowych mieszanek ziołowych, bowiem wiele jest w nich utrwalaczy i tzw. „ulepszaczy” smaku
- Kontroluj spożycie makaronów i innych potraw mącznych, masła, ryżu, ziemniaków
- Jedz jak najwięcej warzyw i owoców, najlepiej w postaci surówek i sałatek. Najzdrowsze będą te, które obecne są na twoim stole przez cały rok czyli np. marchew, kapusta, pomidory
- Sprawdzaj etykiety produktów. Unikaj substancji konserwujących, sztucznych aromatów i barwników

photo/healthylifestylesliving.worldpress.com


Produkty antytoksynowe są przede wszystkim lekkostrawne, zawierają zdecydowanie mniej kalorii, mają wiele witamin i minerałów – pozwolą ci nie tylko zadbać o twój organizm, lecz także zrzucić zbędne kilogramy, unikając stosowania restrykcyjnej diety.

Jarosława Wylotek
Ilość wyświetleń: 4336

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+