Dieta

6 kwiecień 2014
Śniadanie jedzone w biegu, nieregularne i źle skomponowane posiłki, papierosy, niewystarczająca ilość płynów – wszystkie te przyzwyczajenia wpływają niekorzystanie na samopoczucie, siły witalne, a także skórę, która w wyniku złych przyzwyczajeń szarzeje, traci blask i jędrność. Żeby przywrócić jej naturalne piękno, wystarczy kilka dobrze nam znanych składników.
Budowa skóry składa się z trzech warstw. Najgłębiej położona jest tkanka podskórna, wyżej skóra właściwa, w której znajdują się liczne naczynia krwionośne pełniące funkcję transportową krwi, limfy i składników odżywczych pomiędzy naskórkiem a głębiej położonymi komórkami oraz narządami organizmu. Stan naskórka, a więc optycznie dostępnej warstwy skóry jest więc obrazem kondycji naszego organizmu, na którą w dużej mierze wpływ ma właściwe odżywianie.
Zaczerwieniona, sucha skóra, prosaki, cienkie, przerzedzone włosy, łojotok w fałdach nosowo-policzkowych, zapalenie powiek w kącikach oczu, zapalenie kącików ust, łamliwe paznokcie, obrzęki. To tylko kilka „kosmetycznych” sygnałów wadliwego odżywiania. Pierwszym krokiem kuracji jest wprowadzenie do codziennej diety podstawowych składników przywracających zdrowie i urodę.
W zdrowej skórze…
Wiele dolegliwości spowodowanych jest niedoborem witamin, który może wynikać z małej ilości witamin w pożywieniu lub z niedostatecznego ich wytwarzania przez organizm. Ponadto niedobór jednej witaminy może zablokować asymilację innych, dlatego ważne, żeby w pożywieniu obecny był cały kompleks witamin.
-Witamina C – bierze udział w produkcji kolagenu, działając regeneracyjnie na skórę, łagodzi stany zapalne trądziku, reguluje krążenie w rozszerzonych naczyniach krwionośnych, wzmacniając je i łagodząc zaczerwienienie skóry lub przyspiesza krążenie niwelując bladość i zmęczenie. To także przeciwutleniacz chroniący skórę przed działaniem wolnym rodników. Znajduje się w czarnej porzeczce, zielonej pietruszce, cytrynie, owocu dzikiej róży. W większych dawkach polecana palaczom (nikotyna niszczy wit.C).
-Witamina A – przeciwdziała suchości skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych, wzmacnia kondycję paznokci i włosów zapobiegając ich wypadaniu. Witaminę A można znaleźć w mleku, maśle, żółtku jaj, marchwi, zielonej sałacie.
-Witaminy z grupy B – zapobiegają pękaniu kącików warg, intensywnie nawilżają, ujędrniają, uelastyczniają i spowalniają starzenie skóry, leczą stany ropne, trądzik, łojotok. Obecne w drożdżach, żółtku jaj, mleku.
-Witamina PP - często towarzyszy witaminom z grupy B i szczególnie polecana jest w przypadku odmrożeń, trądziku pospolitego, różowatego, gdyż działa odczulająco i łagodzi swędzenie skóry. Największe jej ilości znajdują się w drożdżach, mięsie, wątrobie, nerkach, orzechach, chlebie razowym.
-Witamina E – nazywana także „witaminą młodości” ze względu na regeneracyjne i ujędrniające właściwości, a także z powodu działania przeciwutleniającego, spowalniającego proces starzenia. Najwięcej witaminy E jest w oleju z kiełków pszenicy, oleju sojowym, lnianym, orzechach (włoskich i ziemnych),migdałach, żółtku jaj, pieczywie razowym, zielonym groszku, owocach, rybach.
-Witamina H – (biotyna) – silnie wzmacnia włosy, paznokcie, zapobiega stanom zapalnym, wzmacnia odporność. Dostępna grochu, kalafiorze, grzybach, mleku, drożdżach i wątrobie. Przyswajalność witaminy H blokuje surowe białko jaj, dlatego nigdy nie powinno się spożywać jaj w surowej postaci. Równie ważne jak obecność witamin w codziennej diecie jest dostarczanie składników mineralnych, które zachowują równowagę kwasowo-zasadową oraz regulują pobudliwość nerwów i mięśni, a także przemianę materii.
-Żelazo, wapń, fosfor – oprócz głównego działania krwiotwórczego, uczestniczą w prawidłowym procesie wzrostu włosów i paznokci. Żelazo dodatkowo poprawia odżywienie i i ukrwienie skóry, zawarte jest w: mięsie , nasionach roślin strączkowych, szpinaku, orzechach. Wapń działa antyseptycznie, pomaga w leczeniu alergii, hamuje stany zapalne, można znaleźć go w serach, zielonych warzywach, fasoli, grochu, rzepie, soi, czekoladzie. Fosfor pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH, pełni funkcję regulacyjną, występuje w drobiu, rybach, jajach, dyni, ziemniakach, fasoli, marchwi.
-Cynk – zapewnia prawidłowe wykorzystanie witaminy A z wątroby, przyspiesza gojenie ran, ma właściwości regeneracyjne i łagodzące, polecany osobom z tłusta cerą, łojotokiem, zmniejsza skłonność do powstania zaskórników. Łatwoprzyswajalny w owocach morza (przede wszystkim ostrygi, małże), rybach, produktach z pełnego przemiału, marchwi, cebuli. Obok witamin A i E jest jednym z najważniejszych składników wpływających na cerę, aż 20% cynku w organizmie znajduje się właśnie w skórze.
-Potas – pomaga w pozbywaniu się nadmiaru wody z organizmu. Można go znaleźć w : rybach morskich, wątróbce, grzybach, pomidorach, bananach, morelach, awokado, orzechach, szpinaku, brukselce, brokułach.
-Krzem - przyspiesza gojenie oparzeń słonecznych, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwtrądzikowo. Można go znaleźć w : kaszy jęczmiennej, płatkach owsianych, bananach, owocach morza, mleku, oraz czystej źródlanej wodzie.
-Kwasy tłuszczowe omega 3 – stanowią naturalną warstwę ochronną; wspomagając płaszcz hydrolipidowy skóry zapobiegają nadmiernej utracie wody oraz poprzez śliską wyściółkę z drobnych tłuszczów ułatwiają detoksykację skóry. Źródłem kwasów są: ryby morskie (łosoś, makrela, śledź), olej lniany, sojowy, rzepakowy, orzechy, migdały, pestki dyni. Nieestetyczne prosaki i żółte kępki spowodowane są nadmiarem cholesterolu, który można zredukować zamianą tłuszczu zwierzęcego na olej kukurydziany, sojowy, słonecznikowy.
Główną zasadą prawidłowego odżywiania jest obecność wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ze szczególnym uwzględnieniem witamin i mikro, makroelementów, pełniących często rolę katalizatorów reakcji chemicznych zachodzących w organizmie. W kompozycjach codziennych posiłków powinny przeważać owoce i warzywa z dużą ilością błonnika, mające działanie zasadotwórcze, neutralizujące zaburzenia w trawieniu wywoływane często przez produkty kwasotwórcze: mięso, jaja, produkty zbożowe, słodycze.
Prawidłowa dieta zawiera wszystkie składniki, ale w odpowiednich proporcjach i umiarkowanych ilościach. Przestrzeganie powyższej zasady oraz świadome łączenie poszczególnych składników pożywienia jest gwarancją zdrowego organizmu; siły, energii, pięknej skóry i dobrego samopoczucia.
Ewelina Łabuzek
Zaczerwieniona, sucha skóra, prosaki, cienkie, przerzedzone włosy, łojotok w fałdach nosowo-policzkowych, zapalenie powiek w kącikach oczu, zapalenie kącików ust, łamliwe paznokcie, obrzęki. To tylko kilka „kosmetycznych” sygnałów wadliwego odżywiania. Pierwszym krokiem kuracji jest wprowadzenie do codziennej diety podstawowych składników przywracających zdrowie i urodę.
W zdrowej skórze…
Wiele dolegliwości spowodowanych jest niedoborem witamin, który może wynikać z małej ilości witamin w pożywieniu lub z niedostatecznego ich wytwarzania przez organizm. Ponadto niedobór jednej witaminy może zablokować asymilację innych, dlatego ważne, żeby w pożywieniu obecny był cały kompleks witamin.
-Witamina C – bierze udział w produkcji kolagenu, działając regeneracyjnie na skórę, łagodzi stany zapalne trądziku, reguluje krążenie w rozszerzonych naczyniach krwionośnych, wzmacniając je i łagodząc zaczerwienienie skóry lub przyspiesza krążenie niwelując bladość i zmęczenie. To także przeciwutleniacz chroniący skórę przed działaniem wolnym rodników. Znajduje się w czarnej porzeczce, zielonej pietruszce, cytrynie, owocu dzikiej róży. W większych dawkach polecana palaczom (nikotyna niszczy wit.C).
-Witamina A – przeciwdziała suchości skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych, wzmacnia kondycję paznokci i włosów zapobiegając ich wypadaniu. Witaminę A można znaleźć w mleku, maśle, żółtku jaj, marchwi, zielonej sałacie.
-Witaminy z grupy B – zapobiegają pękaniu kącików warg, intensywnie nawilżają, ujędrniają, uelastyczniają i spowalniają starzenie skóry, leczą stany ropne, trądzik, łojotok. Obecne w drożdżach, żółtku jaj, mleku.
-Witamina PP - często towarzyszy witaminom z grupy B i szczególnie polecana jest w przypadku odmrożeń, trądziku pospolitego, różowatego, gdyż działa odczulająco i łagodzi swędzenie skóry. Największe jej ilości znajdują się w drożdżach, mięsie, wątrobie, nerkach, orzechach, chlebie razowym.
-Witamina E – nazywana także „witaminą młodości” ze względu na regeneracyjne i ujędrniające właściwości, a także z powodu działania przeciwutleniającego, spowalniającego proces starzenia. Najwięcej witaminy E jest w oleju z kiełków pszenicy, oleju sojowym, lnianym, orzechach (włoskich i ziemnych),migdałach, żółtku jaj, pieczywie razowym, zielonym groszku, owocach, rybach.

photo/feminiya.com
-Witamina H – (biotyna) – silnie wzmacnia włosy, paznokcie, zapobiega stanom zapalnym, wzmacnia odporność. Dostępna grochu, kalafiorze, grzybach, mleku, drożdżach i wątrobie. Przyswajalność witaminy H blokuje surowe białko jaj, dlatego nigdy nie powinno się spożywać jaj w surowej postaci. Równie ważne jak obecność witamin w codziennej diecie jest dostarczanie składników mineralnych, które zachowują równowagę kwasowo-zasadową oraz regulują pobudliwość nerwów i mięśni, a także przemianę materii.
-Żelazo, wapń, fosfor – oprócz głównego działania krwiotwórczego, uczestniczą w prawidłowym procesie wzrostu włosów i paznokci. Żelazo dodatkowo poprawia odżywienie i i ukrwienie skóry, zawarte jest w: mięsie , nasionach roślin strączkowych, szpinaku, orzechach. Wapń działa antyseptycznie, pomaga w leczeniu alergii, hamuje stany zapalne, można znaleźć go w serach, zielonych warzywach, fasoli, grochu, rzepie, soi, czekoladzie. Fosfor pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH, pełni funkcję regulacyjną, występuje w drobiu, rybach, jajach, dyni, ziemniakach, fasoli, marchwi.
-Cynk – zapewnia prawidłowe wykorzystanie witaminy A z wątroby, przyspiesza gojenie ran, ma właściwości regeneracyjne i łagodzące, polecany osobom z tłusta cerą, łojotokiem, zmniejsza skłonność do powstania zaskórników. Łatwoprzyswajalny w owocach morza (przede wszystkim ostrygi, małże), rybach, produktach z pełnego przemiału, marchwi, cebuli. Obok witamin A i E jest jednym z najważniejszych składników wpływających na cerę, aż 20% cynku w organizmie znajduje się właśnie w skórze.
-Potas – pomaga w pozbywaniu się nadmiaru wody z organizmu. Można go znaleźć w : rybach morskich, wątróbce, grzybach, pomidorach, bananach, morelach, awokado, orzechach, szpinaku, brukselce, brokułach.
-Krzem - przyspiesza gojenie oparzeń słonecznych, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwtrądzikowo. Można go znaleźć w : kaszy jęczmiennej, płatkach owsianych, bananach, owocach morza, mleku, oraz czystej źródlanej wodzie.
-Kwasy tłuszczowe omega 3 – stanowią naturalną warstwę ochronną; wspomagając płaszcz hydrolipidowy skóry zapobiegają nadmiernej utracie wody oraz poprzez śliską wyściółkę z drobnych tłuszczów ułatwiają detoksykację skóry. Źródłem kwasów są: ryby morskie (łosoś, makrela, śledź), olej lniany, sojowy, rzepakowy, orzechy, migdały, pestki dyni. Nieestetyczne prosaki i żółte kępki spowodowane są nadmiarem cholesterolu, który można zredukować zamianą tłuszczu zwierzęcego na olej kukurydziany, sojowy, słonecznikowy.

photo/thefoodadvicecentre.co.uk
Główną zasadą prawidłowego odżywiania jest obecność wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ze szczególnym uwzględnieniem witamin i mikro, makroelementów, pełniących często rolę katalizatorów reakcji chemicznych zachodzących w organizmie. W kompozycjach codziennych posiłków powinny przeważać owoce i warzywa z dużą ilością błonnika, mające działanie zasadotwórcze, neutralizujące zaburzenia w trawieniu wywoływane często przez produkty kwasotwórcze: mięso, jaja, produkty zbożowe, słodycze.
Prawidłowa dieta zawiera wszystkie składniki, ale w odpowiednich proporcjach i umiarkowanych ilościach. Przestrzeganie powyższej zasady oraz świadome łączenie poszczególnych składników pożywienia jest gwarancją zdrowego organizmu; siły, energii, pięknej skóry i dobrego samopoczucia.
Ewelina Łabuzek
Ilość wyświetleń: 3823
Polecane hotele
Powiązane artykuły