Dieta
6 kwiecień 2014
Śniadanie jedzone w biegu, nieregularne i źle skomponowane posiłki, papierosy, niewystarczająca ilość płynów – wszystkie te przyzwyczajenia wpływają niekorzystanie na samopoczucie, siły witalne, a także skórę, która w wyniku złych przyzwyczajeń szarzeje, traci blask i jędrność. Żeby przywrócić jej naturalne piękno, wystarczy kilka dobrze nam znanych składników.
Budowa skóry składa się z trzech warstw. Najgłębiej położona jest tkanka podskórna, wyżej skóra właściwa, w której znajdują się liczne naczynia krwionośne pełniące funkcję transportową krwi, limfy i składników odżywczych pomiędzy naskórkiem a głębiej położonymi komórkami oraz narządami organizmu. Stan naskórka, a więc optycznie dostępnej warstwy skóry jest więc obrazem kondycji naszego organizmu, na którą w dużej mierze wpływ ma właściwe odżywianie.

Zaczerwieniona, sucha skóra, prosaki, cienkie, przerzedzone włosy, łojotok w fałdach nosowo-policzkowych, zapalenie powiek w kącikach oczu, zapalenie kącików ust, łamliwe paznokcie, obrzęki. To tylko kilka „kosmetycznych” sygnałów wadliwego odżywiania. Pierwszym krokiem kuracji jest wprowadzenie do codziennej diety podstawowych składników przywracających zdrowie i urodę.

W zdrowej skórze…
Wiele dolegliwości spowodowanych jest niedoborem witamin, który może wynikać z małej ilości witamin w pożywieniu lub z niedostatecznego ich wytwarzania przez organizm. Ponadto niedobór jednej witaminy może zablokować asymilację innych, dlatego ważne, żeby w pożywieniu obecny był cały kompleks witamin.
-Witamina C – bierze udział w produkcji kolagenu, działając regeneracyjnie na skórę, łagodzi stany zapalne trądziku, reguluje krążenie w rozszerzonych naczyniach krwionośnych, wzmacniając je i łagodząc zaczerwienienie skóry lub przyspiesza krążenie niwelując bladość i zmęczenie. To także przeciwutleniacz chroniący skórę przed działaniem wolnym rodników. Znajduje się w czarnej porzeczce, zielonej pietruszce, cytrynie, owocu dzikiej róży. W większych dawkach polecana palaczom (nikotyna niszczy wit.C).
-Witamina A – przeciwdziała suchości skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych, wzmacnia kondycję paznokci i włosów zapobiegając ich wypadaniu. Witaminę A można znaleźć w mleku, maśle, żółtku jaj, marchwi, zielonej sałacie.
-Witaminy z grupy B – zapobiegają pękaniu kącików warg, intensywnie nawilżają, ujędrniają, uelastyczniają i spowalniają starzenie skóry, leczą stany ropne, trądzik, łojotok. Obecne w drożdżach, żółtku jaj, mleku.
-Witamina PP - często towarzyszy witaminom z grupy B i szczególnie polecana jest w przypadku odmrożeń, trądziku pospolitego, różowatego, gdyż działa odczulająco i łagodzi swędzenie skóry. Największe jej ilości znajdują się w drożdżach, mięsie, wątrobie, nerkach, orzechach, chlebie razowym.
-Witamina E – nazywana także „witaminą młodości” ze względu na regeneracyjne i ujędrniające właściwości, a także z powodu działania przeciwutleniającego, spowalniającego proces starzenia. Najwięcej witaminy E jest w oleju z kiełków pszenicy, oleju sojowym, lnianym, orzechach (włoskich i ziemnych),migdałach, żółtku jaj, pieczywie razowym, zielonym groszku, owocach, rybach.

photo/feminiya.com


-Witamina H – (biotyna) – silnie wzmacnia włosy, paznokcie, zapobiega stanom zapalnym, wzmacnia odporność. Dostępna grochu, kalafiorze, grzybach, mleku, drożdżach i wątrobie. Przyswajalność witaminy H blokuje surowe białko jaj, dlatego nigdy nie powinno się spożywać jaj w surowej postaci. Równie ważne jak obecność witamin w codziennej diecie jest dostarczanie składników mineralnych, które zachowują równowagę kwasowo-zasadową oraz regulują pobudliwość nerwów i mięśni, a także przemianę materii.
-Żelazo, wapń, fosfor – oprócz głównego działania krwiotwórczego, uczestniczą w prawidłowym procesie wzrostu włosów i paznokci. Żelazo dodatkowo poprawia odżywienie i i ukrwienie skóry, zawarte jest w: mięsie , nasionach roślin strączkowych, szpinaku, orzechach. Wapń działa antyseptycznie, pomaga w leczeniu alergii, hamuje stany zapalne, można znaleźć go w serach, zielonych warzywach, fasoli, grochu, rzepie, soi, czekoladzie. Fosfor pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH, pełni funkcję regulacyjną, występuje w drobiu, rybach, jajach, dyni, ziemniakach, fasoli, marchwi.
-Cynk – zapewnia prawidłowe wykorzystanie witaminy A z wątroby, przyspiesza gojenie ran, ma właściwości regeneracyjne i łagodzące, polecany osobom z tłusta cerą, łojotokiem, zmniejsza skłonność do powstania zaskórników. Łatwoprzyswajalny w owocach morza (przede wszystkim ostrygi, małże), rybach, produktach z pełnego przemiału, marchwi, cebuli. Obok witamin A i E jest jednym z najważniejszych składników wpływających na cerę, aż 20% cynku w organizmie znajduje się właśnie w skórze.
-Potas – pomaga w pozbywaniu się nadmiaru wody z organizmu. Można go znaleźć w : rybach morskich, wątróbce, grzybach, pomidorach, bananach, morelach, awokado, orzechach, szpinaku, brukselce, brokułach.
-Krzem - przyspiesza gojenie oparzeń słonecznych, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwtrądzikowo. Można go znaleźć w : kaszy jęczmiennej, płatkach owsianych, bananach, owocach morza, mleku, oraz czystej źródlanej wodzie.
-Kwasy tłuszczowe omega 3 – stanowią naturalną warstwę ochronną; wspomagając płaszcz hydrolipidowy skóry zapobiegają nadmiernej utracie wody oraz poprzez śliską wyściółkę z drobnych tłuszczów ułatwiają detoksykację skóry. Źródłem kwasów są: ryby morskie (łosoś, makrela, śledź), olej lniany, sojowy, rzepakowy, orzechy, migdały, pestki dyni. Nieestetyczne prosaki i żółte kępki spowodowane są nadmiarem cholesterolu, który można zredukować zamianą tłuszczu zwierzęcego na olej kukurydziany, sojowy, słonecznikowy.

photo/thefoodadvicecentre.co.uk


Główną zasadą prawidłowego odżywiania jest obecność wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ze szczególnym uwzględnieniem witamin i mikro, makroelementów, pełniących często rolę katalizatorów reakcji chemicznych zachodzących w organizmie. W kompozycjach codziennych posiłków powinny przeważać owoce i warzywa z dużą ilością błonnika, mające działanie zasadotwórcze, neutralizujące zaburzenia w trawieniu wywoływane często przez produkty kwasotwórcze: mięso, jaja, produkty zbożowe, słodycze.

Prawidłowa dieta zawiera wszystkie składniki, ale w odpowiednich proporcjach i umiarkowanych ilościach. Przestrzeganie powyższej zasady oraz świadome łączenie poszczególnych składników pożywienia jest gwarancją zdrowego organizmu; siły, energii, pięknej skóry i dobrego samopoczucia.

Ewelina Łabuzek
Ilość wyświetleń: 3823

Powiązane artykuły


Google+ Obserwuj w Google+